Les mans amunt. Aquest gest introdueix un seguit d’imatges sobre les mobilitzacions a Barcelona des del 15-M fins avui. És el tema que va triar l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya per portar-lo en el Festival Internacional de Fotoperiodisme de Perpinyà. EDUARD BERTRAN, director de l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya "Vam veure que en el carrer havien passat moltes coses i vàrem fer una crida als nostres alumnes i avui en dia professionals perquè poguessin fer aquest treball." Les instantànies mostren el procés que han fet els moviments socials des que estaven al carrer fins arribar al govern municipal. Van rebre 700 imatges i van haver de buscar una fórmula per reduir-ne el nombre. CARLES COSTA, professor de l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya “De tot això hem compactat unes 50 imatges. Ha sigut molt complex, per explicar en quatre imatges per exemple què va passar a la plaça de Catalunya l’11-M”. Vint d'aquestes imatges reflecteixen com es va viure el moviment independentista a través de la gent, ja que és un procés que també es va expressar al carrer.

L’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya exposa “El carrer en moviment” a la sala d’exposicions de la Biblioteca Agustí Centelles fins al 29 de febrer. Una cinquantena d’instantànies representen el carrer com a escenari de protesta i mostren com a través de les associacions ciutadanes es poden produir canvis socials.

Les fotografies les han fetes alumnes i exalumnes de l’escola de l’institut i han estat preses entre el 15 de maig de 2011 fins a les eleccions municipals del maig de 2015.  Els nous professionals sorgits de les aules de l’IEFC s’han convertit en testimonis fotogràfics de les següents manifestacions i problemàtiques socials: els indignats del 15-M, les retallades en l’ensenyament i la sanitat pública, els afectats per la hipoteca (PAH), el setge al Parlament de Catalunya, les vagues generals ocasionades per la crisi econòmica, l’enderrocament de Can Vies, la contundència policial, la corrupció política, els afectats per la venda irregular dels bancs de participacions preferents, les protestes a favor de la llibertat d’expressió i en contra de la “llei mordassa”, i, com a exemple d’una de les conseqüències finals de tot aquest malestar, l’accés a l’alcaldia de Barcelona d’Ada Colau, candidata per la plataforma ciutadana d’esquerres Barcelona en Comú. D’altra banda, el procés independentista de Catalunya iniciat l’any 2012 adquireix, enmig de tots aquests successos, una entitat pròpia i significativa que de manera recíproca fa sentir la seva veu al carrer.

La selecció d’imatges ha estat a càrrec d’Eduard Bertran, Carles Costa i Llorenç Raich. Els fotoperiodistes són Juanfra Álvarez, Elisenda Bañón, Clàudia Cebrià, Daniel Ferrer, Paulina Flores, Gemma Grau, Eva Mato, Marc Mesa, Àngel Monlleó, Carles Palacio, Mario Pérez, Carlos Prieto, Daniel Roca, Sarai Rua, Socrates Tassos, Luis Tato, Marina Tomàs i Alejandro Valls.