És un dels pocs pessebres en què els visitants poden formar-ne part. Aquesta, però, no és l'única peculiaritat. Aquest naixement té més de 1.500 figures totes fetes a mà per la mateixa persona. RAMON RUIZ, pessebrista "Siempre he hecho un belén social pero muy metido en antropología. Como puedes ver este nacimiento esta confeccionado todo absolutamente con las costumbres del momento, de hace 2000 y pico de años.” Fa més de 15 anys que el Ramon exposa aquest pessebre a l'església de San Juan Maria Vianney i, per muntar aquest paisatge amb tres escenaris diferents, treballa durant més de dos mesos dia i nit. RAMON RUIZ, pessebrista “No pesa una parte más que otra. Tenemos Jerusalén en una gran opulencia, no hay ni una casa de una persona que sea pobre, todo era opulencia. Sin embargo la región donde nace Jesús, ´es un región pastoril. Mientras que Nazaret, el pueblo de Maria, es una aldea de gran mobilidad porque todas las caravanas de la ruta de la seda venían de Damasco a Egipto.” Per poder donar moviment a algunes de les figures, el Ramon utilitza motors de rentadores antigues, però això no és el que li dóna més maldecaps. RAMON RUIZ, pessebrista “El tamaño no tiene importancia, quizá lo más pequeño es lo que te da problemas porque el espacio es muy reducido para meter 3 ciudades con mil y pico de figuras. Esto es más que barroco, esto no tiene sentido.” Tot i la complicació de muntar un pessebre d'aquestes dimensions, la satisfacció més gran es veure els 8.000 visitants que cada any s'apropen fins aquí.

El Ramón Ruiz és l’encarregat de construir el pessebre, que recrea fins a tres ciutats amb suro, cartró i fang: Jerusalem, Betlem i Natzaret. La representació aplega 1.500 figures de plata i pasta de paper. En Ramón va començar a fer pessebres a mà des que tenia només vuit anys i ja en fa 15 que munta el de l’església de San Juan María Vianney.

Per muntar el pessebre, ha treballat dia i nit durant més de dos mesos. Assegura que una de les parts més complicades és la il·luminació, que imita el moviment del sol i va canviant amb el pas de les hores. El moviment tampoc no hi falta gràcies a petits motors de rentadores antigues que fan que les diferents figures es desplacin d’un lloc a un altre.

Tot i l’esforç que suposa muntar un naixement d’aquestes característiques, el Ramón afirma que la millor recompensa són les 8.000 visites que rep cada any.