Des del districte de Sant Andreu, s’ha enviat aquest dimarts una carta a Jordi Cornet, delegat especial de l’Estat al Consorci de la Zona Franca. Laia Ortiz demana que s’iniciïn els tràmits per revertir la cessió gratuïta i temporal d’un espai de 5.000 metres quadrats de les casernes de Sant Andreu a l’associació d’antics legionaris. La regidora del districte argumenta que l’entitat és “aliena a les dinàmiques socials i comunitàries de Sant Andreu i que fa exaltació explícita del militarisme”.

Alhora, Laia Ortiz reclama al Consorci que agilitzi la urbanització dels terrenys i la construcció dels equipaments previstos als solars de les antigues casernes de Sant Andreu. Mentre aquests serveis no es materialitzen, la regidora de Sant Andreu demana que s’obri l’ús d’aquest espai als veïns.

En una entrevista a Barcelona FM, Laia Ortiz ha assegurat que des del govern municipal esperen “una negociació” i que el govern espanyol “s’avingui a escoltar l’Ajuntament”. També ha explicat que la petició s’estudiarà al pròxim ple del Consorci de la Zona Franca, el mes de juny, i necessitarà un acord a tres bandes entre el consistori, la Generalitat i l’Estat.

Una cessió polèmica

La carta de Laia Ortiz recorda que la cessió temporal i gratuïta d’espai a la Hermandad de Antiguos Caballeros Legionarios, acordada l’any 2013, “va provocar un fort rebuig” al barri. De fet, un centenar d’andreuencs es van manifestar ara fa dos anys per reclamar que l’associació d’antics legionaris marxés de les casernes.

També des de l’àmbit polític es va intentar moure fitxa. La Comissió de Presidència i Règim Interior del 20 de novembre de 2013 ja va instar l’alcalde i president del Consorci de la Zona Franca d’aleshores, Xavier Trias, a anul·lar la cessió temporal.