Aquesta farmàcia va obrir el novembre de 1896. En aquell moment, Sant Andreu de Palomar encara era un poble i el jove farmacèutic Anselm Guinart hi va començar el negoci amb l'ajut del seu sogre, un metge de la zona que li va cedir el local. L'establiment té ara 119 anys i conserva originals la façana, les portes, la fusteria, les rajoles i els vidres emplomats. JOAN GUINART, farmacèutic jubilat "Aquí hi ha pots antics on encara hi ha plantes, fulles, arrels i amb aquest morter grandiós i amb aquesta mà de morter que pesa moltíssim suposo que el meu avi anava trinxant aigua i alcohol i pulveritzant. Abans es feien moltíssimes fórmules. Xarops, píndoles, mescles per bafs, infusions..." El Joan és el nét del fundador i es va jubilar fa només dos anys, després d'estar-ne més de seixanta al capdavant de la farmàcia. Des de darrere del taulell ha viscut multitud d'anècdotes. JOAN GUINART, farmacèutic jubilat "Tenia un metge aquí a la vora que escrivia amb lletres majúscules i no s'entenia res. I va venir per aquí un senyor amb una recepta. I li vaig dir: Home, mira que vénen receptes d'aquest metge que no hi ha manera d'entendre-les i no es poden llegir. I em va respondre: Ai, el metge sóc jo!" Actualment, la farmàcia la regenten dos dels fills del Joan. És a les seves mans conservar l'estètica antiga del local i tots els objectes, estris, atuells i medicaments de finals del s. XIX que guarden les vitrines.

La Farmàcia Guinart va ser fundada per Anselm Guinart el 15 de novembre de 1896 després que vingués de Sueca (València) a Barcelona a estudiar la carrera de farmacèutic. El local, ubicat on és ara, es va obrir als baixos de la casa de la família de la seva dona i va tenir un cost d’uns 1.200 rals.

L’establiment és d’estil modernista i conserva diversos elements originaris. A l’exterior s’hi pot veure la façana amb els ferros forjats modernistes, les portes de fusta, les rajoles ceràmiques fetes pels germans andreuencs Xumetra i els vidres ondulats. A l’interior hi ha la fusteria de tot el mobiliari i el taulell amb marbre blanc. Darrere de l’espai d’atenció al públic, els actuals propietaris també tenen una vitrina amb el primer receptari, aspirines originals, laxants i altres estris de fa dos segles. També es conserven pots de porcellana blanca i de vidre o un morter.

Joan Guinart ha estat al capdavant d’aquesta família fins fa uns dos anys. Guinart recorda com en l’època del seu pare feien fórmules magistrals, xarops, píndoles o infusions. Fins i tot, diu que al taulell hi ha alguna taca d’aquests processos. En canvi, avui en dia només es fa alguna fórmula per a cremes o tractaments de cabells.

Actualment són dos dels seus fills, la Margarita i en Lluís Anselm, els que continuen amb el negoci familiar. Tot i així, el senyor Guinart cada dia s’encarrega d’obrir la persiana de la farmàcia.