Aquest era el carrer de Jordà. Després va ser el de Pau Alsina i, des de 1942, és el carrer del Secretari Coloma. L'institut que hi ha a la mateixa via també té aquesta denominació. Ara, l'assemblea de joves del barri reivindica un canvi de nom, començant pel centre educatiu. ORIOL LAFARGA, Assemblea de Joves del Camp d'en Grassot "Creiem que és un exemple molt dolent que un institut tingui el nom d'un inquisidor i un perseguidor de dones, de musulmans i de jueus, quin exemple estem donant tenint aquest nom al nostre institut?" Abans de l'institut, el nom del carrer ja havia tingut detractors. Als anys 80 l'Ajuntament va democratitzar molts noms de carrers de la ciutat, però alguns els van passar per alt. És el cas del Secretari Coloma, que travessa el Camp d'en Grassot. Aquest carrer porta el nom de Joan Coloma, que va ser secretari dels Reis Catòlics i l'introductor de la Inquisició espanyola a Catalunya. JOAN LAFARGA, autor del llibre 'Gràcia: de rural a urbana' "Aquesta és una reivindicació tan antiga com la mateixa democràcia postfranquista. A finals dels anys 70 els Consells Populars de Cultura Catalana van iniciar una campanya de retolar en català, que llavors no ho estava, i de canvis de noms, i ja aleshores, es va agafar aquest carrer com una proposta que havia tingut als anys 20, havia portat el nom de Pau Alsina, que va ser un diputat obrerista, una cosa inaudita en aquella època." El canvi de nom, de moment, no ha tirat endavant. Ara, els joves del Camp d'en Grassot s'han centrat a modificar la denominació de l'institut. Han iniciat una campanya informativa i demanen que s'obri un procés participatiu per escollir un altre denominació per al centre. GEMMA RAMÍREZ, Assemblea de Joves del Camp d'en Grassot "Hem començat fent-ho a través de la difusió, hem imprès cartells explicant qui era el secretari Coloma, els hem penjat a l'Institut, hem estat passant per les classes i després la nostra intenció seria fer un referèndum." Si el resultat de la consulta és favorable al canvi, es portarà la demanda a l'equip directiu i al Consell Escolar del centre. Els joves esperen que aquesta reivindicació contagiï el procés i es canviï també el nom de Secretari Coloma del carrer.

Joan Coloma va viure a finals del segle XV i principis del segle XVI. Va ser secretari dels reis catòlics i se’l considera l’introductor de la inquisició espanyola a Catalunya. El 1942, va donar nom a un carrer del Camp d’en Grassot i, més tard, a l’institut de la mateixa via. Des de finals dels anys 70 hi ha hagut la voluntat de canviar-ho pel nom anterior del polític Pau Alsina -fill de Gràcia i primer diputat obrer al Congrés- o de l’escriptor Jesús Moncada –nascut a Mequinensa però veí del barri durant 39 anys-, entre d’altres. Tot i això, el nom continua al carrer i al centre educatiu.

Ara, l’Assemblea de Joves del Camp d’en Grassot ha engegat una campanya per modificar el nom de l’institut. De moment, estan en una fase de difusió per donar a conèixer qui va ser Joan Coloma amb la idea de poder fer un referèndum per decidir si es vol tirar endavant aquest canvi. Si el resultat sortís a favor de la modificació, la idea dels joves és portar la proposta al Consell Escolar i l’equip directiu del centre i iniciar un procés participatiu per decidir-ne el nou nom. A més, esperen que aquesta iniciativa s’estengui i també es modifiqui el nom del carrer.