Una cinquantena d’interns del Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca (CIE) han començat aquesta matinada una vaga de fam per demanar ser alliberats. Segons fonts de la Policia Nacional, aquest dilluns a la nit 52 persones de nacionalitat subsahariana es van negar a sopar i aquest dimarts al matí s’hi han unit nou interns més, que els han donat suport. Al migdia però, cinc han abandonat la vaga de fam. Es tracta d’una acció de protesta perquè tenen por de ser expulsats del país en els propers dies.

L’acció de protesta la va anunciar aquest dilluns la plataforma Tanquem els CIE a través de Twitter, i aquest matí han visitat el centre. Des de Migra Studium la protesta dels interns respon a l’arbitrarietat amb què el CIE dóna llibertat o expulsa o trasllada els interns. Els interns asseguren que moltes vegades els policies no tenen prou coneixement de la situació dels interns. De moment la protesta està sent tranquil·la. Segons fonts policials, la situació és tranquil·la i tant el jutge que s’ocupa del centre com els serveis mèdics estan avisats per atendre les incidències que puguin sorgir.

La plataforma ‘Tanquem els CIE’ ha visitat el centre aquest dimarts a la tarda per comprovar l’estat dels interns. El seu advocat, Andrés García, ha assenyalat que “els interns no deixaran la vaga fins que surtin”, i ha destacat que, per ells, aquest és un pas més cap al tancament definitiu del centre. Des del col·lectiu també han explicat que la majoria d’interns són molt joves i que es troben en una situació física i mental molt delicada.

Aquesta no és la primera vaga de fam que es fa al CIE. La darrera va ser el mes de desembre passat, quan una trentena d’interns procedents d’Algèria també es van declarar en vaga de fam per demanar que se’ls regularitzés la situació. La protesta va acabar l’endemà després que el cònsol i el vicecònsol d’Algèria els visitessin.

Paral·lelament, l’Ajuntament de Barcelona manté el pols per tancar el CIE. De fet, el consistori preveu denunciar el Ministeri de l’Interior a l’Audiència Nacional perquè encara no ha fet res per tancar el centre, tot i l’ordre de precintament que va emetre l’Ajuntament.