El Mercat de la Boqueria es troba al mateix lloc des de 1835, tot i que va començar a la Rambla a principis del segle XI. L’espai actual va quedar lliure arran d’una rebel·lió popular que va cremar el convent que hi havia. ÒSCAR UBIDE, gerent de l’Associació de Comerciants del Mercat de la Boqueria “Els comerciants veuen un lloc on estar més protegits, on no tinguin tants problemes i l’afluència de la gent a la Rambla en aquella època ja era molt gran, llavors fan d’ocupes, els primers ocupes de la ciutat fent-se forts aquí dintre.” El mercat va obtenir així, després de 800 anys d’història, un emplaçament propi. Però va haver d’esperar fins a principis del segle XX per aconseguir un sostre. ÒSCAR UBIDE, gerent de l’Associació de Comerciants del Mercat de la Boqueria “La Maquinista Terrestre i Marítima fa el sostre l'any 1917, és únicament un sostre amb columnes. Després arriben la il·luminació per gas, la il·luminació elèctrica." Tot i el nou espai, algunes parades, que es muntaven i desmuntaven a diari, van trigar a traslladar-s’hi. ÒSCAR UBIDE, gerent de l’Associació de Comerciants del Mercat de la Boqueria “En un principi no estaven totes les activitats a dintre del mercat, hi havia la fruita, la verdura, el peix, però ja et dic, la carn estava a fora, llavors amb el temps va anar entrant a dintre.” Eren temps en què els paradistes eren més que companys de feina. ÒSCAR UBIDE, gerent de l’Associació de Comerciants del Mercat de la Boqueria “En aquella època tot passava al mercat era com una gran família, realment era una gran família. Uns barallats amb els altres, els altres molt amics dels uns, però vivien el 90 per cent de la seva vida aquí dintre del mercat.”

L’any 1835 una revolta popular va acabar amb la cremada de convents que hi havia al llarg de la Rambla, entre els quals, el convent de Sant Josep. Llavors ja s’havia fet la desamortització, és a dir, que no hi havia activitat a dins dels convents, però sí als edificis. Després d’aquesta crema massiva, l’espai que va quedar lliure del convent de Sant Josep va ser ocupat pels botiguers que fins llavors es col·locaven a la Rambla.

L’Ajuntament de l’època va acceptar aquest nou ús d’un solar que l’Administració volia destinar a una plaça pública a l’estil de la plaça Reial. Per això el mercat s’anomena Mercat de Sant Josep tot i que popularment és més conegut com el Mercat de la Boqueria. El 1917 és també una data crucial per a aquest mercat, ja que li arriba el sostre. Des de llavors aquest equipament ha viscut canvis provocats pels nous hàbits i costums de la societat, però, sens dubte, continua sent un referent de la ciutat.