El premi està dotat amb 10.000 euros. El projecte Xeix ja té enguany un pressupost d’uns 94.000 euros provinents tant de la Direcció de Serveis d’Immigració i Interculturalitat com del Districte de l’Eixample. A Xeix hi col·laboren l’Associació de Comerciants Eix Fort Pienc (ACEFP) i Sant Antoni Comerç.

Amb els premis Diversity Advantage Challenge, el Consell d’Europa reconeix les iniciatives innovadores que promouen la convivència i la diversitat cultural, amb una repercussió positiva en empreses, organitzacions i comunitats. El conseller del districte de l’Eixample, Joan Rodríguez Portell, i el president de l’ACEFP, Joan Ferrer, van recollir el guardó dimarts passat a Estrasburg. El regidor del districte de l’Eixample, Gerard Ardanuy, ha explicat que “és un orgull veure com a escala europea es reconeix la feina feta des del Districte de l’Eixample en matèria d’integració” i ha afegit que “això ens anima a continuar treballant en aquesta línia i a començar a preparar l’expansió d’aquesta iniciativa a d’altres barris”.

El projecte Xeix va néixer l’any 2012 amb l’objectiu d’integrar els col·lectius de nouvinguts a l’Eixample, sobretot mitjançant el comerç i l’associacionisme. El primer objectiu va ser que els comerciants xinesos passessin a formar part de l’Eix Comercial del Fort Pienc. Després el projecte es va estendre també a les escoles. Tot i que al principi només es treballava amb la comunitat xinesa, l’abril passat s’hi va incorporar també la comunitat pakistanesa. A més, la iniciativa s’ha ampliat geogràficament, i ara també es desenvolupa al barri de Sant Antoni.

Hi treballen directament dues professionals especialistes en mediació, llengua i cultura xinesa, pakistanesa i de l’Índia. Avui dia, s’ha aconseguit un dels principals objectius del projecte que és la implicació dels comerciants d’aquestes dues comunitats al teixit associatiu de la ciutat. Així, a l’Associació de Comerciants Eix Fort Pienc ja hi ha un total de 16 socis xinesos i quatre pakistanesos-indis. Això suposa un 20% del total d’associats.