Inspirat en l'Espanya de postguerra, l'il·lustrador Alfons López ha creat 'El solar'. La història de Pepe Gazuza, un home que surt de l'últim camp de concentració per a presoners de la República i torna a Barcelona. ALFONS LÓPEZ "Un senyor que surt d'un camp de concentració amb quatre reals a la butxaca... On anirà a parar? Anirà a parar a una pensió humil, anirà a parar a un lloc que ell pugui pagar. I quins eren els barris populars? Doncs, Sants n'era un." L'autor s'ha inspirat en llocs reals d'Hostafrancs i ha comptat amb una ajuda molt especial. ALFONS LÓPEZ "Jo recordo que quan començo a fer l'obra el primer que faig és venir aquí, m'acompanya gent del barri, i els pregunto quins llocs no han perdut la personalitat dels 40." L'objectiu d'aquest còmic és recuperar la memòria històrica i fer un homenatge als grans autors del gènere de finals dels 40. ALFONS LÓPEZ "Ha sigut com un viatge d'anada i tornada. Anar al passat i portar-ho a ara." López ha combinat la creació d'aquesta novel·la gràfica amb altres feines com a il·lustrador. D'aquí que hagi necessitat tres anys per enllestir 'El solar' Informen: SANDRA GARCÍA / JESSICA MORENO

La història de Gazuza comença el gener de 1947 quan, després de sortir de l’últim camp de concentració per a presoners de la República, es dirigeix a Barcelona. Finalment, el protagonista comença una nova vida a Hostafrancs, un barri humil on viurà moltes històries.

Tot i que ‘El solar’ és una novel·la gràfica amb un rerefons històric, on la gana i l’estraperlo són els grans protagonistes, també hi ha lloc per a la ironia i l’humor. Un exemple és el retrat que fa l’autor de personatges coneguts com Francisco Franco, Manolete o Antonio Machín.

Alfons López va rebre, l’any 2011, el Premi Nacional de Còmic de Catalunya per ‘Miguel Núñez: mil vidas más, juntament amb Pepe Gálvez i Joan Mundet. D’altra banda, també és el fundador de la revista ‘Butifarra!’ i ha participat en publicacions com ‘TBO’, ‘Rambla’, ‘Mata Ratos’, ‘El Jueves’, a més d’alguns diaris.