La temporada d'estiu s'acaba i s'afanyen a recollir els darrers tomàquets i cogombres. La collita no la fan a l'hort sinó a les jardineres que hi ha a la terrassa del Casal de Barri de Can Portabella. Aquest projecte comunitari d'hort urbà es va engegar a l'abril i, de moment, hi participen vuit persones. ROSA MARIA TOMÀS "Jo visc en un barri on sempre hi ha hagut horts, de fet el meu avi en tenia i jo a casa meva, visc en un àtic, també planto, perquè m'agrada." ÒSCAR SÁNCHEZ "Anem recollint les llavors per tornar-les a plantar. I la veritat és que fem experiments. Tothom té una mica d'experiència i compartim coneixements. A partir d'aquí ho anem fent créixer i estem fent cogombres 'made in' Barcelona". El grup es reuneix cada dimarts a la tarda i la resta de la setmana s'organitzen per venir a regar. El casal Casal de barri Barri proporciona l'espai amb la voluntat que els participants organitzin l'activitat a la seva mida. ALBERT SAGRERA, dinamitzador del Casal de Barri de Can Portabella "Primer crear consciència pel medi ambient, després realitzar aquesta activitat tant 'xula', conèixer gent, sociabilitzar-se, conèixer gent del barri i després endur-se aquests pebrots i aquests cogombres cap a casa." Els propers dies els pagesos urbans començaran a planejar la nova temporada que vindrà carregada de bròquils, naps i cols.

El Casal de Barri de Can Portabella té un hort poc convencional. Les verdures no creixen a terra sinó a les jardineres que hi ha a la terrassa de la segona planta de l’equipament. Es tracta d’un projecte engegat pel casal en què participen unes vuit persones. Es tracta d’una activitat autogestionada, és a dir, l’equipament ofereix l’espai però són les persones que hi participen qui s’organitzen i decideixen què, com i quan s’ha de fer.

La majoria dels participants són veïns de la zona sud de Sant Andreu amb coneixements d’horticultura. “Ens documentem en llibres, consultem internet. Es tracta d’un projecte col·laboratiu en què aprenem els uns dels altres.” Afirma l’Óscar Sànchez, un dels participants del projecte comunitari.

Aquests mesos les jardineres s’han omplert de les verdures típiques d’estiu com són: tomàquets, pebrots, cogombres i també d’herbes aromàtiques com la menta i l’alfàbrega. Aquests dies els pagesos urbans s’afanyen a recollir els darrers fruits i els propers dies començaran a retirar les plantes seques i a sembrar les verdures de tardor. Aquest grup d’aficionats a l’hort es reuneix cada dimarts a la tarda i s’organitzen per torns per venir a regar cada dia.

El Casal de Barri de Can Portabella ubicat a l’antic palauet de Can Portabella, al sud de Sant Andreu, va obrir el desembre de 2015 després d’un any d’obres. L’equipament té més de 800 metres quadrats, disposa de planta baixa més dues plantes, d’una gran sala d’actes, sales de tallers i despatxos.