"L'iglú es fa amb gel d'aquest... Amb neu!.. això és més dur però, en realitat és la neu... sí, home i tant, doncs, està molt bé, eh." La Paquita és una de les persones invidents que avui ha participat d'una visita guiada pels espais guarnits de Gràcia. La primera parada ha estat la plaça de la Vila. Aquí han pogut descobrir els diferents estats de l'aigua. Com la neu i el que s'hi construeix, com ara aquest iglú. "És la entrada de l'iglú... 'no te metas', no..." Els Castellers de Gràcia, impulsors de la decoració de la plaça de la vila, també han construit un iceberg amb uns habitants especials. "Ohhh el bec quina cosa, i les potes a baix..." Dues de les noies que formen part dels castellers s'han encarregat de detallar al grup cada un dels elements que hi ha en aquest espai. Els han explicat com els han creat i amb quins materials. MARIONA "Esto esta hecho de papel encima de lo que es tela de gallinero y encima és papel de cocina con cola, mojadito i puesto uno por uno." PAQUITA GARCíA "Gràcies a això, doncs, ho he pogut entendre perquè jo ho havia llegit i ara ho podem tocar" Aquest ós és de les coses que els ha agradat més i fins i tot, una de les noies del grup ha pujat a dalt de la tarima per poder-lo tocar més bé. Unes visites guiades que no és la primera vegada que es fan, és la tercera edició i permet que aquest festa sigui més accessible a tothom.
Aquest dijous al matí s’ha fet una de les visites audiodescrites pels espais decorats de Gràcia, dirigida a persones cegues. No és la primera, durant aquesta setmana se’n han fet diverses, però avui els que hi han participat ho han fet sabent els carrers guanyadors del concurs. El lliurament de premis es va fer ahir a la nit.
La primera parada del recorregut ha estat la plaça de la Vila de Gràcia, que ha rebut el premi especial a la reutilització de materials. Aquí han pogut veure els diferents estats de l’aigua, com la neu, i el que s’hi construeix: per exemple, un exemple, un iglú. El grup de persones que participaven de la visita han quedat sorpreses de les dimensions dels decorats i el que més els ha agradat és que han pogut palpar els materials de què estaven fets.
Alguns dels participants coneixien la iniciativa d’anys anteriors. Aquesta ha estat la tercera edició, i han volgut repetir. D’altres s’estrenaven aquest any. La valoració ha estat positiva perquè és una proposta que els permet conèixer en detall tots els carrers i places guarnides de Gràcia i saber com els han creat. A cada espai, dues persones de cada comissió de les que elaboren els decorats han explicat al grup la feina que han fet.
L’objectiu és que la Festa Major de Gràcia sigui accessible al 100 % i inclusiva per a totes les edats. Enguany els organitzadors han proposat més de 40 activitats en què poden participar persones amb discapacitat com la resta de la ciutadania. També s’han programat activitats específiques per a persones amb discapacitat sensorial.