Un gran grafit omple la plaça del Poble Romaní. El Xupet Negre, Caesar Baetulo i Konair han convertit en art urbà la cultura popular del barri. Per fer-ho, han treballat amb les entitats que hi conviuen. RICARD VALENTÍ, Associació Joves Gitanos de Gràcia “Ens van comentar que volien fer una cosa com de cultura, les festes populars de Gràcia i entrem nosaltres també aquí, el poble gitano.” JESÚS LÓPEZ, Club de Petanca Casal d’Avis Siracusa “Està bé, vull dir, és una paret que al cap i a la fi, sigui un color blanc o un color..., doncs això queda bonic.” L’Associació Catalana d’Integració i Desenvolupament Humà ha impulsat aquest projecte amb la participació de la comunitat gitana, l’AMPA de l’Escola l’Univers, l’Escola de Vida Montserrat, el Club de Petanca Casal d’Avis Siracusa i el districte. Amb aquesta acció es pretén cohesionar les entitats que utilitzen l’espai a través de l’art urbà. GEMA GALÁN, historiadora de l’art i voluntària de l’ACIDH “Ha sido complicado porqué eran muchas comunidades a integrar, los grafiteros tienen una cosa muy buena, son artistas de la calle, entonces ellos están muy acostumbrados a trabajar todo.” XUPET NEGRE, grafiter “Hem utilitzat les formes típiques que utilitzem i els colors, el César que és el noi que ha fet la part de baix, ell sí que les plantilles, que ha fet uns stencils molt grans, a gairebé mida real, els ha fet amb coses que es van decidir entre veïns, gitanos, la gent de l’escola.” Els grafiters han representat les icones de la vida popular de Gràcia. A través dels xumets, els gelats, les plantilles i les paraules han revifat una plaça que havia estat durant set anys ocupada pels barracons de l’Escola l’Univers.

El projecte s’ha fet amb la col·laboració de les diferents entitats que conviuen a la plaça. L’Associació Catalana d’Integració i Desenvolupament Humà (ACIDH) ha impulsat aquesta iniciativa que ha transmès a la comunitat gitana, l’AMPA de l’Escola l’Univers, l’Escola de Vida Montserrat, el Club de Petanca Casal d’Avis Siracusa i el districte de Gràcia. La idea és, a través d’aquest projecte, cohesionar els usuaris d’aquest espai gràcies a l’art urbà.

Les diferents entitats s’han reunit per decidir com havia de ser aquest mural. Finalment, apareixen al grafit castellers, diables, el Gato Pérez o el Pescaílla, Sant Medir, la petanca o l’educació. A més, s’ha omplert el llenç amb paraules vinculades a la comunitat i colors alegres per tapar el gris que hi havia abans. Aquests grafiters, coneguts internacionalment, han estat tres dies elaborant el mural, on també han deixat la seva empremta els col·lectius implicats. Han pintat les mans dels usuaris a la paret.

Aquesta plaça fa unes setmanes que ha tornat a la normalitat després de set anys acollint els barracons de l’Escola l’Univers i, més tard, les obres d’adequació. Ara que l’espai ja està en condicions i es prepara per tornar a viure la Festa Major de Gràcia el mes d’agost, s’ha transformat amb el color, els logos (el xumet i el gelat) i les plantilles dels grafiters.