La Mar té vuit anys i en fa tres que la van deixar a la porta del refugi Arca de Noé d’Albacete. Des de fa unes setmanes és una de les inquilines de Gatuari. Aquest nou espai facilita l’adopció dels animals. ENRIC SINTES, Gatuari “No hem creat ni hem fet aquest espai pensant en l’oci, sinó que l’hem pensat amb la idea d’ajudar les protectores i els refugis i els gats també, en un perfil determinat de gats invisibles. Per algun motiu o altre, tot i ser gats molt sociables, com per exemple en Freud, no troben casa, normalment sempre són uns motius molt similars com que són negres, com que són els més vellets o que puguin tenir alguna seqüela d’algun accident que hagin tingut.” Ara hi ha cinc gats que conviuen a Gatuari. L’espai s’inspira en les cafeteries de gats japoneses, però els animals no són residents sinó que hi estan de pas. L’objectiu és trobar-los una llar per evitar futurs abandonaments. Per això, l’espai permet conèixer-los abans i fer cursos per trencar mites. ENRIC SINTES, Gatuari “Que la gent conegui una mica més el gat i ja d’entrada, amb això, ja tens alguna cosa més d’informació i ja farà que la gent si adopti, ja conegui una mica més el que està tenint a casa que no és ni una joguina, ni un animal que no cal treure a passejar, sinó un animal que té unes necessitats que s’han de saber cobrir.” Amb la idea d’afavorir el benestar animal, aquesta cooperativa organitza xerrades i cursos i ofereix serveis com un cangur de gats a domicili.

Gatuari és un espai de convivència, adopció i benestar animal. La idea d’aquesta cooperativa és potenciar l’adopció dels animals invisibles. Es tracta dels felins que fa temps que estan en protectores i refugis. Els motius més habituals que en dificulten l’adopció són el color, l’edat o si tenen algun defecte físic que pot ser conseqüència d’algun accident que hagin tingut.

En aquest espai de convivència els donen una segona oportunitat, ja que els usuaris de l’espai els poden conèixer i interaccionar. Des de Gatuari treballen perquè aquestes adopcions es facin de forma responsable i evitar, així, l’abandonament dels animals. Per això, el local, que vol ser com un menjador de casa, permet a les persones interessades tenir un primer contacte amb el gat abans d’adoptar-lo, també s’ofereix un curs bàsic d’introducció al gat per saber les especificitats que tenen aquests animals.

Els tres socis que formen la cooperativa Gatuari expliquen que de vegades es pensa que els gats són animals esquerps, o que són com un gos que no s’ha de treure a passejar i volen trencar aquests mites amb informació. A través de xerrades i cursos es farà divulgació i consells sobre el benestar animal i també s’oferiran serveis com el de cangur de gats a domicili.

Tot i la idea original japonesa, Gaturai agafa la idea de la Gatoteca de Madrid. Aquest és dels primers espais a combinar la idea dels cafès de gats amb les adopcions, per això no es tracta de locals pensats per a l’oci, sinó per ajudar les protectores. De fet, no hi ha gats que resideixin al local, sinó que hi estan de pas a la recerca d’una casa.