El propietari del petit passatge amb escales que comunica els carrers de l’Arc de Sant Martí i Alt de Pedrell ha signat aquesta setmana la cessió gratuïta a l’Ajuntament, que ara el requalificarà i hi durà a terme les obres necessàries perquè els veïns puguin tornar a passar-hi en condicions de seguretat. El districte d’Horta-Guinardó havia promès recuperar aquest passatge als veïns, que el van tancar perquè ningú hi caigués.

El passatge de l’Arc de Sant Martí estava abandonat des de fa temps, tot i que era l’accés natural de molts veïns del barri de la Font d’en Fargues a dues escoles i una residència de gent gran que hi ha a la zona. Fa tres anys, alguns propietaris de les cases que donen al passatge van construir-hi un mur per impedir el pas, a causa de les caigudes que es produïen pel mal estat de l’espai. Els veïns van començar a documentar-se i van descobrir que el passatge, en realitat, era propietat d’una de les finques. Això malgrat que les xarxes públiques de clavegueram, per exemple, passen per sota.

Els veïns van recollir signatures i, amb el suport de les entitats de la zona, van demanar al districte que obrís el passatge de l’Arc de Sant Martí. Al gener, el propietari es va comprometre a donar-lo a la ciutat i dimecres passat en va signar la cessió. El consistori n’haurà de canviar ara la qualificació urbanística, de residencial edificable a vial públic. Llavors s’encarregarà el projecte arquitectònic per construir-hi unes escales noves i enjardinar el passatge.