El Foment Martinenc va néixer l’any 1877 per donar formació als obrers del barri i les seves famílies. RICARD SENTÍS, vocal de cultura del Foment Martinenc “Es tracta de gent molts d’ells vinguts de zones rurals, sense estudis, sense una educació cultural, i paral•lelament el que hi ha és la presència d’entitats que volen donar aquest valor formatiu cap als obrers.” L’entitat va tenir diverses seus, però sempre ha estat vinculada al barri del Camp de l’Arpa. RICARD SENTÍS, vocal de cultura del Foment Martinenc “Fins que compren aquest terreny i comencen l’edificació d’aquest edifici, un edifici que està dissenyat per un mestre d’obres soci del Foment.” Ben aviat l’activitat es va ampliar amb diverses seccions culturals, com els escacs, l’excursionisme o el teatre, que s’han mantingut al llarg de la seva història. RICARD SENTÍS, vocal de cultura del Foment Martinenc “La de teatre per representar les obres de teatre pròpies de la literatura catalana de l’època, és clar la secció excursionista va molt lligada a l’obrerisme, a buscar no només la cohesió entre els treballador sinó també treure’ls de la fàbrica, treure’ls dels barris que coneguin món que facin activitats fora d’aquí.” Una fita important va ser la creació de la secció per a la promoció de la dona als anys 60. Així es van incorporar en les activitats del Foment. RICARD SENTÍS, vocal de cultura del Foment Martinenc “Amb la voluntat de introduir totes les dones en aquest mon cultural, en un context en el qual dona i activitat pública cultural estan separades.” Actualment la Secció de la Dona és una de les més actives del Foment Martinenc, que compta amb prop d’un miler de socis i treballa per incorporar gent jove a l’entitat.

En el moment de la fundació, l’any 1877,  va tenir la seu al carrer de l’Aurora, després al carrer de Núria, i posteriorment al carrer del Bogatell. En l’actualitat és al carrer de Provença.

L’activitat pedagògica ha estat fonamental en la història de l’entitat. En els documents fundacionals s’esmenta repetidament que la seva finalitat és la de col·laborar en la instrucció. També s’hi feien altres activitats, principalment teatre. Les obres de Guimerà, Ignasi Iglesias, Serafí Pitarra i els principals dramaturgs catalans i espanyols es representaven a l’escenari del centre.

El 21 de juliol de 1908 el Foment va fundar la Secció Excursionista i el 1925, una penya d’escacs, que amb els anys ha esdevingut una de les seccions més llorejades de l’associació.

La mentalitat avantguardista de l’entitat va fer que durant la Segona República, l’any 1931, s’impulsés la participació de la dona en la vida associativa, que es va aturar amb la Guerra Civil. L’any 1961 es va crear la Secció per a la Promoció Cultural de la Dona. Avui en dia el 55 % de socis del Foment Martinenc són dones, i la Secció de la Dona és una de les més actives de l’entitat.

L’any 1955 es va fundar la Penya Blaugrana, i no va ser fins al darrer quart del segle XX que s’hi van incorporar noves seccions, com la d’esbart, fundada l’any 1970, o la de billar, l’any 1977.

La tasca del Foment Martinenc ha estat reconeguda amb diversos guardons, com la Creu de Sant Jordi, l’any 1995, i la Medalla d’Honor de la Ciutat l’any 2012.

El Foment Martinenc és encara ara una entitat plena de vida amb gairebé un miler de socis. La seva relació amb el barri, el districte i el món associatiu és profunda i manté el propòsit de ser una altra casa per als socis.