Per accedir a aquest edifici és indispensable passar per sota d'aquest arbre. Des de 1969 que custodia l'accés als habitatges. En un principi no sobresortia de la jardinera, però amb el pas del temps ha anat creixent i s'ha convertit en un punt de referència a la zona. ANTONI CRESPO, president de la comunitat de veïns "Moltes vegades dius: 'On estàs?' 'Doncs a Felip II.' 'A quina alçada?' 'On hi ha un ficus.' Molts el coneixen per això." Els veïns s'han encarregat sempre del seu manteniment. Fa uns dos anys van posar aquestes cadenes per subjectar el pes del ficus i un parell de vegades a l'any el tallen. Fa cinc mesos era el triple de gran que ara. NÉSTOR HERNÁNDEZ "Se va cortando a medida que los vecinos van diciendo que les tapa la ventana, se va recuperando, tratamos de que el árbol no se venga abajo, no se seque." Diu l'Antoni que els veïns aprofiten les branques tallades per fer-les a casa seva. També hi ha qui es va queixar perquè ocupava l'espai públic. L'Ajuntament, però, no hi va estar d'acord. ANTONI CRESPO, president de la comunitat de veïns "Van venir, van dir que estava en condicions. Van preguntar si s'havia queixa algun veí i no. Van dir que l'arbre continués mentre els veïns el mantinguessin i no molesti a ningú. No hi haurà problema."

L’arbust està situat a l’entrada del número 154-158 del carrer de Felip II. L’edifici es va construir el 1965 i el ficus es va plantar quatre anys més tard. Des de llavors, ha anat creixent i cada vegada les arrels i les branques s’han anat fent més gruixudes. Actualment el ficus fa més de cinc metres d’alçària tot i que les branques més altes sobrepassarien les finestres del primer pis si no tingués un manteniment i poda periòdics.

El responsable de manteniment de la finca s’encarrega de conservar el ficus en bon estat. Ell poda l’arbust dos cops l’any i vigila que tingui prou aigua perquè les branques i les fulles no s’assequin i caiguin. Fa dos anys que els veïns de l’immoble van haver de subjectar el ficus amb dues cadenes a la façana per evitar que el pes de l’arbre perjudiqués l’estructura de l’edifici.

Actualment, s’ha convertit en un element de referència al barri. Els veïns d’aquesta finca del carrer de Felip II diuen que “se senten orgullosos de tenir-lo a l’entrada de l’edifici”. Fins i tot, expliquen: “Quan el podem deixem les branques tallades a la vorera i els veïns del barri se les emporten per plantar els esqueixos de ficus a casa.” L’Ajuntament coneix l’existència de l’arbre. De fet, els tècnics municipals van comprovar fa dos anys que no comporta cap perill per a l’edifici i per als vianants que circulen per la via pública.