Espectacles de titelles a les places. Exposicions de titelles als equipaments i comerços. I tallers de titelles a les escoles. La Titellada de les Roquetes envaeix tot el barri durant una setmana. Després d’onze edicions, el festival segueix apostant per donar a conéixer els diferents formats d’aquest art i el seu vessant educatiu. JOSE ANTONIO RUIZ, Associació Titellaire de Roquetes “La primera vegada que vàrem fer la Titellada l’any 2006 va ser una experiència d’il•lusió. Els objectius de la Titellada són els mateixos de fa 10 anys. Per una banda portar cultura popular al nostre barri i per altra banda utilitzar les places, els espais públics fomentant la convivència entre els veïns i veïnes.” Nou mesos de preparatius fan possible la mostra que, de fet, és la part més visible de la tasca dels titellaires de les Roquetes. JOSE ANTONIO RUIZ, Associació Titellaire de Roquetes “La Titellada per nosaltres és inici de curs però després tirem endavant una serie de programes. Fem els titelles a les escoles per temes de salut, per temes d’educació, temes de medi ambient.” De moment el festival ha consolidat públic i s’ha convertit en un referent. Ara el repte és atraure més espectadors de la resta de la ciutat.

Els titelles van arribar al barri de les Roquetes l’any 2006, amb l’Associació Titellaire de les Roquetes, que va aprofitar la creació del centre Ton i Guida per convertir-lo en seu i referent d’aquest món màgic. Defensen que és un art adaptat a grans i petits, intercultural, i que es pot utilitzar com a activitat lúdica, educativa, com a transmissió de les tradicions dels pobles, com a teràpia de salut o per fer crítica social. Amb aquestes premisses, van crear tallers de construcció de titelles al centre Ton i Guida i a les escoles, i un festival, La Titellada, que porta durant una setmana espectacles als carrers i les places del barri, que apleguen entre 250 i 300 veïns i veïnes del barri.

La programació és essencialment gratuïta (excepte el darrer espectacle, divendres al vespre) i mostra els diferents tipus de titella, des del més conegut, amb fils o de mà, fins als espectacles de gran format. L’entitat organitzadora combina en el cartell companyies més veteranes amb d’altres de més joves, però totes igualment interessants. Aquest any passaran per les Roquetes companyies com L’Estenedor Teatre, Pengim-Penjam, Pinotxo en Bicicleta i Forani Teatre. A més, com ja és tradició, La Titellada ret homenatge a la trajectòria professional d’una companyia de titelles en actiu. Enguany l’homenatge el rebrà dijous Jordi Bertran, que acte seguit oferirà l’espectacle ‘Circus’.