Els orígens de la Festa Major d’Horta es remunten a un miracle de 1731. L’imaginari popular explica com el barri va superar una època de sequera. ROSER VALLHONESTA, Coordinadora d’Entitats d’Horta “Van decidir fer una processó traient Sant Gaudenci, que és el patró d’Horta, demanant pluja. Al cap d’uns dies, cadascú que pensi el que cregui convenient però va ploure d’una manera espectacular.” A partir d’aleshores, el barri fa la seva festa el segon cap de setmana de setembre. A principis del segle XX, era esplendorosa i tenia fins a tres envelats. “S’hi feien concerts de tipus tradicionals, s’hi feia ball, una altra cosa que era molt tradicional era trobar la pubilla.” Més tard, des del balcó de l’antic Ajuntament, a la plaça de Santes Creus, s’han fet alguns pregons històrics i, en ocasions, reivindicatius. “Hem tingut pregoners de tot tipus. Això sí, gent d’Horta i agraïm a totes que vinguin voluntàriament. La gent que cobra un caixet no ve.” Aquest va ser el centre neuràlgic de la festa fins que va quedar petit. Ara la majoria d’actes se celebren al Parc de les Rieres. “No pot créixer més perquè Horta té pocs espais i ens costa molt d’ubicar segons quin tipus d’actes.” Enguany n’hi ha 116 i es fan durant poc més d’una setmana. “Els actes són festius, però nosaltres també volem que siguin reivindicatius, que siguin reflexius, que serveixin per alguna cosa més, per poder treballar a nivell de barri.” De cara a l’any vinent, els organitzadors també es plantegen recuperar-ne un de clàssic, la cursa ciclista.

La majoria dels hortencs de principis del segle XVIII vivien del camp, eren masovers o pagesos. Aleshores el barri encara era un poble de la rodalia de Barcelona. El 1731, després d’un gran període de sequera, van fer una processó per implorar al seu patró, Sant Gaudenci, que els portés pluja. Segons conta la llegenda, va caure aigua amb molta intensitat i els conreus van repuntar. Els veïns, contents, van celebrar-ho i així va començar la Festa Major d’Horta.

Més enllà de si aquesta història és del tot certa o no, al barri es creu que des d’aleshores, coincidint amb el segon cap de setmana de setembre, se celebra la festa major. Enguany hi ha 116 actes de diferents formats durant poc més d’una setmana. Un nombre que ha anat creixent però que des de la Coordinadora d’Entitats d’Horta expliquen que és difícil que continuï fent-ho a causa de les limitacions d’espai que hi ha. Tot i això, treballen per recuperar un dels actes més emblemàtics de cara a l’edició de l’any que ve: la cursa ciclista.

El Parc de les Rieres d’Horta s’ha convertit en el centre neuràlgic de la festa. Acull concerts i actes de gran format. Abans ho era la plaça de Santes Creus, on hi ha l’antic Ajuntament i des d’on es feien els pregons, caracteritzats per ser especialment reivindicatius. I és que un dels objectius de la celebració és, a banda de passar-ho bé, plantejar millores per al barri.