El 8 de setembre de 1916 es va crear el Centre Excursionista Rafel Casanova. Va ser la primera entitat excursionista de Gràcia. En aquella època, ara fa 100 anys, les excursions es vivien d’una altra manera. VICENÇ GIMÉNEZ, vocalia de l’arxiu i cultura de la UEC Gràcia “Més que anar d’excursió, el que volien era conèixer el territori, veien una ermita i dibuixaven l’ermita, miraven de fer un plànol d’aquella ermita. Hi ha fotografies que pots veure la gent amb camisa i corbata, es posaven els mitjons per sobre els pantalons, espardenyes.” Aquest centre va ser pioner en l’àmbit català, en crear les marxes de regularitat de muntanya i en organitzar la primera cursa nocturna. VICENÇ GIMÉNEZ, vocalia de l’arxiu i cultura de la UEC Gràcia “En aquells temps fer una marxa per muntanya de nit, era com, diguem, anar a veure el diable. A la primera es van apuntar vuit equips, en van sortir quatre i se’n va classificar un. Però amb els anys això va tenir el seu èxit i es va arribar fins a la quaranta-tresena edició de la marxa nocturna.” Mapes, fotografies, retalls de premsa o butlletins. Tot això es pot trobar en l’exposició que ha organitzat la UEC Gràcia. Precisament aquesta entitat va néixer el 1940, de la fusió de la Unió Excursionista de Catalunya i el Centre Excursionista Rafael Casanova.

El 8 de setembre de 1916, un grup de gent de caràcter independentista i ganes de conèixer país va fundar el Centre Excursionista Rafael Casanova. Amb aquestes paraules ho explica Vicenç Giménez, organitzador de l’exposició que celebra el centenari de la creació del centre, “100 anys d’excursionisme a Gràcia”, que es pot veure fins al 21 de juny. Giménez assegura que es tractava de persones cultes, que aprofitaven les excursions per estudiar les muntanyes i masies: “Més que anar d’excursió, el que volien era conèixer el territori.”

L’any 1927, l’entitat va publicar el llibre ‘Nocions de topografia’, de Joan Carreras, que segons Giménez, va ser un vademècum per sortir a la muntanya i interpretar els mapes. El centre va ser pioner en l’àmbit català a crear les marxes de regularitat de muntanya i a organitzar la primera cursa nocturna. En un principi no va acabar de convèncer, ja que a la primera sortida s’hi van apuntar vuit equips, en van sortir quatre i se’n va classificar un. Tot i així, amb els anys va acabar tenint èxit i es va arribar a l’edició 43. Després va passar a fer-se l’excursió Gràcia-Montserrat, que enguany fa 29 anys. També van ser dels primers a crear una agrupació mútua d’accidents de muntanya.

La història de la UEC Gràcia

Acabada la guerra el 1939, el Consell Superior d’Esports va nomenar com a president del Centre Excursionista Rafael Casanova, que va fer saber a l’entitat que no podia continuar amb aquell nom. Tampoc podien crear-ne una de nova, segons marcava un decret de l’època. La solució era adherir-se a un centre excursionista ja existent, l’UEC, la Unió Excursionista de Catalunya, creada el 1931, en què van fer la secció gracienca. D’aquesta manera van fundar, el 1940, la UEC Gràcia, que recentment ha celebrat el 75è aniversari.

El fundador de la UEC Gràcia va ser Albert Pàmies, un dels pocs membres de la junta de Rafael Casanova que s’havia mantingut al llarg dels anys. Va ser una persona molt important per a l’entitat, ja que va crear l’arxiu que ha perdurat fins a l’actualitat i ha estat de gran ajuda per organitzar diverses exposicions.

A “100 anys d’excursionisme a Gràcia” s’hi poden veure les fotografies que s’han conservat de les primeres excursions, realitzades pels voltants de Barcelona; els butlletins, que segons el pressupost tenien més o menys pàgines, i en què, fins i tot, es poden llegir els naixements o casaments dels seus membres. També hi ha retalls de notícies i anuncis que mostren la importància que tenia el centre Rafael Casanova i el món excursionista a la premsa de l’època. En aquests anys els excursionistes construïen les seves tendes de campanya comprant teles a metres i les portaven cosir a mida al sastre.