El primer ajuntament de Sant Martí de Provençals era també el jutjat de pau i la presó. S’ocupava de regular els escorxadors, els hostals o les pastures, mantenir els camins, cobrar impostos o reclutar els joves pel servei militar. NORBERTO SINATRA, Centre d’Estudis de Sant Martí de Provençals “Las parroquias eran la base de la organización territorial i a partir de ese momento los alcaldes lo serán por asignación real. Corría el año 1716 y de esto hace 300 años.” De fet, l’ajuntament s’ubicava a la rectoria de l’església de Sant Martí. Un dels objectius de la mostra es reivindicar elements patrimonials del territori relacionats amb aquell moment històric. “Explicar la historia de la riera d’Horta, lo que intentamos es reivindicar la protección como parte del patrimonio.” La masia de Can Riera és un altre exemple. En molts casos, els creadors de la mostra s’han trobat amb problemes per trobar informació. Molts documents es van cremar durant la setmana tràgica de 1909. “Mucha documentación se perdió y entonces el trabajo es mucho más difícil como un rompecabezas.” Amb els anys, els serveis municipals es van separar de l’església i es van situar a tocar dels nuclis amb més densitat de població com el Poblenou o el Clot. De fet, l’ajuntament, per exemple, va passar a l’edifici que actualment és la seu del districte, a la plaça de Valentí Almirall.

El Centre Cívic Sant Martí acull l’exposició “Sant Martí de Provençals, 300 anys d’un ajuntament”, una mostra que documenta les característiques de la institució quan es va fundar el municipi, l’any 1716. Feia les funcions de jutjat de pau i presó, regulava els escorxadors, hostals i pastures i s’encarregava del manteniment dels camins i de la hisenda. Tot això es feia des de la rectoria de la parròquia del poble, dins del recinte de l’església de Sant Martí. I és que, com passava en molts altres municipis, el poder i la influència de l’Església catòlica eren molt grans en aquells temps.

Amb el pas dels anys, però, els serveis municipals es van anar independitzant de l’estament eclesiàstic i, en el cas de Sant Martí de Provençals, també es van anar ubicant en zones on va créixer més la població a causa de la industrialització. Un exemple d’això és la situació actual de la seu del districte de Sant Martí, a la plaça de Valentí Almirall, al barri del Clot i relativament a prop del Poblenou.

La mostra, a càrrec del Centre d’Estudis Sant Martí de Provençals, serveix també per reivindicar els elements patrimonials que encara existeixen relacionats amb aquell moment històric, com els murs de la riera d’Horta o la masia de Can Riera, entre d’altres.