Fa trenta anys un grup de joves van iniciar les emissions del que va acabar convertint-se en la Televisió de Nou Barris. Una experiència que va començar amb les festes majors de la Torre Llobeta i més tard amb les de la Prosperitat. MIQUEL GARCÍA “Vam decidir que faríem una prova d’intentar retransmetre la festa major del barri a l’associació de veïns on estàvem a través de la tele. I ho vam fer de manera artesana amb unes càmeres gairebé casolanes, amb un emissor col•locat a casa d’un veí. “ DANIEL FONFRIA “Vam fer dues experiències de televisió local aprofitant que la segona cadena acabava les emissions i podíem aprofitar el mateix senyal sense necessitat de sintonitzar ni fer un gran desplegament tècnic.” MARIO SANTAMARIA “No teníem diners, per tant, el que podíem aconseguir, amb una càmera molt senzilleta, amb uns vídeos gairebé domèstics, i amb tota la part d’emissió de coses autofabricades, algun repetidor que es va comprar, però tot, tot, tot, era molt senzill.” L’any 1987 la iniciativa es va consolidar com a Televisió de Nou Barris. I dos anys més tard, s’inicien les emissions conjuntes amb la resta de televisions de districte, a través del canal 39 de l’UHF. MIQUEL GARCÍA “Van ser uns anys fantàstics perquè primer va ser un aprenentatge, no només per a mi sinó per a molta gent. Una de les coses que va tenir l’inici de Nou Barris TV és que van passar molts estudiants o recents llicenciats en audiovisual en comunicació que han acabat sent professionals desenes d’ells. I a nivell personal, el poder haver après que la comunicació local, aquesta dignificació de la paraula i de la història de proximitat m’ha servit durant tota la meva carrera professional”. 30 anys més tard, la Televisió de Nou Barris continua oferint la informació del districte a través de BTV.

L’any 1985 un grup de joves apassionats pel món audiovisual van iniciar les emissions de Tele Llobeta,  que durant uns dies va emetre il·legalment reportatges sobre les festes majors del barri. En una segona etapa, al Casal de Joves de la Prosperitat, el projecte de televisió local va donar cobertura a la Festa Major de la Prosperitat. Amb el temps aquestes experiències van donar lloc a la creació de Nou Barris Televisió. L’any 1987 es va crear l’Associació Juvenil Projectart, que es va encarregar de la gestió de Nou Barris Televisió.

Els joves es van prendre tan seriosament el projecte que fins i tot van elaborar un dels primers llibres d’estil de l’època. També van logotipar les motxilles i tot el material audiovisual de la televisió local, amb la intenció de crear-ne una imatge i dignificar una feina –la de la periodisme local- que, per a molts, era d’aficionats.

L’any 1989 es van iniciar les emissions conjuntes de les 10 televisions de districte que componen la Coordinadora Barcelona Comunicació (CBC), un esforç col·lectiu que era la llavor del que més endavant va esdevenir BTV.

L’any 1993 la Coordinadora de les Televisions Locals de Barcelona i l’Ajuntament van signar el primer conveni de col·laboració per al desenvolupament de Barcelona TV. Començaven quatre anys d’esforços i il·lusió per mostrar a la resta de barcelonins com era Nou Barris a través d’una gran varietat de programes. A més de l’informatiu local, els aficionats podien seguir l’esport de barri cada diumenge, i conèixer l’agenda del barri de cada setmana. També hi havia cabuda per a experiments més alternatius com el ‘Machetazos’, un programa dedicat al cinema gore i de terror. Programes com ‘Butaca 9’, dedicat al cinema i les seves estrenes, ‘Temptacions’, a la vida cultural o ‘Imatges de barri’, de caràcter més social, van ser alguns dels espais que van fer història a Nou Barris TV. L’emissió es feia a través del canal 39 de la UHF.

El setembre de 1997, les televisions locals van viure un canvi decisiu amb la desaparició dels seus programes i l’adaptació a la nova programació de BTV. A partir d’aquest moment l’Ajuntament va assumir la gestió del servei públic de televisió local de Barcelona a través de l’empresa municipal Informació i Comunicació de Barcelona (ICB SA SPM), mantenint la col·laboració amb la Coordinadora. Des d’aleshores les 10 televisions de districte han realitzat diversos programes com ara l’’Informatiu setmanal’, ‘Viu el barri’, ‘Hola Barcelona’, l’’Infobarris’ i actualment el ‘BTV notícies 73’, entre d’altres.