Entre fotos i frases, el llibre ‘Cohesiona nord’ mostra la cara més amable i positiva de Ciutat Meridiana, Torre Baró i Vallbona. És el resultat de la investigació d’uns 50 alumnes de l’Escola Mestre Morera i l’Institut Picasso en col·laboració amb l’Assemblea de Cooperació per la Pau. Els estudiants van fer 62 entrevistes per descobrir realment com veuen els veïns el barri. MARIANA YAÑEZ, Assemblea de Cooperació per la Pau “Hi ha molts que al principi deien ‘no, aquest barri no té res bo. La gent diran tot dolent’ i després es van adonar que no tot era dolent. Llavors els hi va canviar una mica la percepció de dir ‘hi ha molta gent en aquest barri que creu coses bones’ i llavors els va servir molt a ells, també.” La idea és que el llibre serveixi per cohesionar els veïns dels barris. El format és petit perquè pugui circular fàcilment de mà en mà i quedin clars els aspectes positius de la zona. MARC PORTAL, coordinador pedagògic de l’Institut Picasso “De convivència, de diversitat d’orígens però que això no necessita necessàriament conflicte ni coses negatives, no? coses que potser no surten sempre als mitjans o que potser no associes a aquest barri, sinó que és gent que treballa, que estudia, que s’ho passa bé, que disfruta de les instal·lacions que hi ha, o del barri, o de les escoles.” Ara el projecte vol saltar a les xarxes socials per continuar recopilant idees i opinions sobre els barris.

El projecte neix de la iniciativa de l’ONG Assemblea de Cooperació per la Pau, que va proposar a uns 50 alumnes de l’Institut Picasso i l’Escola Mestre Morera que entrevistessin veïns dels tres barris per descobrir la part més positiva de l’anomenada Zona Nord de Nou Barris. Després de fer un estudi, els nois van fer 62 enquestes a veïns que fossin sociodemogràficament representatius de la zona. En aquest procés els alumnes van ser els primers de sorprendre’s per la bona opinió que tenen els veïns sobre el barri, i ells mateixos van canviar la percepció que en tenien.

Tota aquesta part positiva l’han plasmat en el llibre ‘Cohesiona Nord’, una edició de format petit i lleuger en què fotografies i cites resumeixen el millor que ofereixen Torre Baró, Ciutat Meridiana i Vallbona, com ara la solidaritat entre veïns, el contacte directe amb la natura, les activitats i instal·lacions del barri o la riquesa de la diversitat cultural. El llibre esdevé ara una eina per millorar la imatge de la zona. La idea és que ara s’integri en altres activitats que s’organitzin des del Pla de Desenvolupament Comunitari amb aquesta finalitat. El projecte, a més, no mor en el llibre, sinó que se’n preveu una altra fase, la digital: un salt a les xarxes socials perquè més veïns puguin aportar aspectes positius dels seus barris. Per participar-hi, només cal escriure un correu electrònic a catalunya@acpp.com amb una opinió i, si es vol, una fotografia.

Aquest ha estat un projecte d’aprenentatge i servei comunitari, una nova metodologia que s’impulsa des del Consorci d’Educació per promoure programes de col·laboració entre entitats i centres educatius. Són projectes que es desenvolupen dins l’horari escolar, en el context d’una assignatura relacionada amb el tema.