La Mariona Masip és la directora del Casal de Barri Can Rectoret. Des de fa uns mesos està aplicant petites mesures, com ara, utilitzar diàriament les lamel·les de protecció solar per ajudar a escalfar l’edifici. Aquesta és una de les tantes solucions que el Martí i l'Adrià, dos joves arquitectes, li han donat per millorar el rendiment energètic del centre. MARTÍ RIERA, arquitecte “Buscar que a l'hivern les activitats es condensin i s'intentin fer en un mateix espai de manera consecutiva i, per tant, el calor latent que queda entre una activitat i un altra, que es pogués aprofitar. I això significa un consum de calefacció molt més baix.” Tots dos han realitzat el projecte final de carrera analitzant la despesa energètica al barri de les Planes. Les conclusions es poden veure en una exposició al Casal de Barri. ADRIÀ MARTÍN, arquitecte “Una casa de les Planes està gastant aproximadament el 27 % de la seva renda en pagar l'energia, mentre que una casa, un pis típic de l'Eixample estaria pagant un 9 %. Els seus edificis tenen molt més demanda d'energia, per les característiques que tenen.” La majoria d’habitatges del barri, diuen, es van construir entre els anys 50 i 70, quan no hi havia normativa que exigís posar aïllament tèrmic. Creuen que els veïns, amb la informació adequada, poden fer un consum més responsable. MARIONA MASIP, directora del Casal de Barri Can Rectoret “Si això ho expliquem, simplement en fem difusió, i a més a més potenciem activitats de conscienciació energètica sostenible, doncs podem millorar no només l'espai col·lectiu, sinó de l'espai col·lectiu, anar millorant els espais individuals, que és una mica el que volem, que és millorar la vida de la gent.” Aquest projecte ja s'ha presentat als usuaris del casal de Can Rectoret i, a principis de l'any que ve, es donarà a conèixer al Centre Cívic l'Elèctric.

Un habitatge de les Planes està gastant, aproximadament, el 27 % de la seva renda a pagar l’energia, mentre que un pis típic de l’Eixample pot estar pagant un 9 %. Aquesta és una de les conclusions a què han arribat el Martí Riera i l’Adrià Martín, dos joves arquitectes formats a l’ETSAV, que han analitzat, durant dos anys, el consum energètic del barri. Diverses característiques del barri estan al darrere d’aquestes xifres, expliquen: “La majoria d’habitatges es van construir entre els anys 50 i 70, quan no hi havia normativa que exigís posar aïllament tèrmic. A més, una casa amb quatre façanes sempre tindrà més consum que no un pis que només dona a l’exterior per dos punts.”

Aquests arquitectes han estudiat especialment com aconseguir rehabilitar energèticament el casal de Can Rectoret i el Centre Cívic l’Elèctric perquè siguin més eficients. Per això han plantejat als centres noves maneres d’utilitzar els espais i els sistemes d’aquests equipaments. “Hem proposat que a l’hivern les activitats es condensin i es facin en un mateix espai de manera consecutiva, per aprofitar la calor latent. Això reduirà el consum de calefacció.” Conclouen també que el Casal de Barri Can Rectoret està infrautilitzat. “Entenem que encara s’està consolidant, però si els veïns i veïnes utilitzessin més el centre, seria més sostenible”, afegeix Martí.