És una cadira especial per fer espardenyes. La que va fer servir durant anys l'avi de la Maria del Carme Morte Toll. MARIA DEL CARME MORTE TOLL, expropietària de Calçats Toll "Hi havia persones que venien i deien per a tal fulano, tal espardenya. I ja no feia falta ni prendre mides." L'espardenyeria Toll fa 104 anys que està al carrer de Cabestany, a les Corts. I tot i ser petita, al barri tothom la coneix. MARIA DEL CARME MORTE TOLL, expropietària de Calçats Toll "La botiga arrenca el 1911, però ja hi ha alguns papers que diuen que abans ja hi havia una espardenyeria, que es va traspassar al meu avi. La meva mare ja hi va néixer, jo per descomptat. Després del meu avi l'encarregada va ser la meva mare, després jo, i ara se n'encarrega la meva filla. Va haver-hi un moment que, és clar, el meu avi es va fer molt gran i ja no va poder fer espardenyes. Llavors anàvem a comprar les soles i la meva mare es dedicava a cosir, etc." Les espardenyes, llavors, no eren tan sofisticades com les d'ara. I era el calçat que la majoria de persones feien servir habitualment. MARIA DEL CARME MORTE TOLL, expropietària de Calçats Toll "Era una cosa molt portable. Les sabates quedaven relegades a segons quin sector social o segons quin dia." Durant les primeres dècades del segle XX, el barri de les Corts era molt diferent a com és ara. Hi havia més botigues de barri i menys centres comercials. En aquesta espardenyeria, però, han aconseguit mantenir els clients gràcies al tracte de confiança. MARIA DEL CARME MORTE TOLL, expropietària de Calçats Toll "Era un poblet petitó i a totes les portes hi havia una botigueta o un altra. Vénen clients que et diuen que ja venia la seva mare. Si fos per l'ambient que hi ha al barri, ja hauríem hagut de tancar. Ara, que fins i tot les botigues de roba també venen calçat... però penso que si ja fa 104 anys que hi som, molt serà que no puguem continuar molts anys més."

A Calçats Toll venen espardenyes al carrer de Cabestany de les Corts des de fa 104 anys. L’encarregada és la quarta generació d’una nissaga que va començar el 1911 amb el besavi, que feia les espardenyes ell mateix.

Amb el temps, des de la botiga van deixar de fer espardenyes però no de vendre-les i amb l’aparició de les soles volcanitzades –o de vamba- van diversificar una mica el negoci, tot i que la base de la vendes sempre han estat les espardenyes.

Tot i la gran oferta de sabates d’aquest tipus que hi ha als centres comercials i a les grans botigues, aquesta espardenyeria continua en peu gràcies a la confiança que hi tenen els veïns de les Corts, que hi van buscant un tracte proper i de confiança.