Silenci des de fa algunes setmanes a la nau Ion de l'Espai 30. A finals d'octubre l'Ajuntament va informar als gestors de l'equipament que havien de suspendre les activitats obertes al públic. Aquest mes ja no s'hi han fet ni concerts, ni obres de teatre. XAVIER BASSIANA, gestor de l'Espai 30 "Cada setmana un o dos concerts fèiem. Tota la programació de la festa major que es feia aquí, que és l'únic espai del barri amb les característiques adequades per fer-ho, ha quedat suspesa. Concretament, aquesta setmana teníem un concert de jazz que ja no es farà." La notícia ha indignat els veïns de la Sagrera. Fins ara, un miler ja ha signat la petició perquè l'Ajuntament rectifiqui la decisió de cessament d'activitat. XAVIER BASSIANA, gestor de l'Espai 30 "Tenim un gran suport de totes les entitats. Em fa cosa quan entren veïns que no he vist mai i que entren a signar perquè tot això no es perdi." Tot i que al maig es va aprovar un pla de reparcel·lació perquè l'equipament passés a ser de propietat municipal, l'Ajuntament encara no en té la titularitat. Per això, els gestors de l'espai continuen assumint les despeses. Fins ara, el bar i la venda d'entrades dels espectacles permetien finançar l'activitat cultural. XAVIER BASSIANA, gestor de l'Espai 30 "Si s'allarga és insostenible. Nosaltres no podem mantenir aquest espai obert pràcticament les 24 hores perquè la gent vingui a veure exposicions. Aquí hi ha tres persones contractades." L'Ajuntament ha assegurat que quan l'espai sigui municipal en farà l'adequació per tal de poder-hi fer activitats musicals. Mentrestant, l'Espai 30 seguirà obert com a sala d'exposicions, reunions i assaigs. Una situació que, segons els gestors actuals, només es podrà mantenir dos o tres mesos més.

L’Ajuntament de Barcelona va ordenar fa unes setmanes el cessament de concerts i espectacles a l’Espai 30 de la Sagrera per no disposar de la llicència d’establiments de “pública concurrència“. L’equipament només té una llicència com a centre de difusió cultural per fer exposicions, tallers i reunions. Des de principis de mes, l’equipament ha anul·lat bona part de la programació cultural i no s’hi fan ni concerts ni obres de teatre.

Els gestors asseguren que hauran de tancar d’aquí a tres mesos si no es resol aquesta situació, que consideren insostenible. Asseguren que no poden mantenir-lo obert pràcticament les 24 hores sense treure’n algun benefici. L’Ajuntament ha assegurat que quan l’espai sigui municipal en farà l’adequació per tal de poder-hi fer activitats musicals.

L’Espai 30 està format per les naus Guillot i Àbaco, situades al costat de la Nau Ivanow Fàbrica de Creació i consta de 1.000 metres quadrats. Aquest projecte cultural va néixer amb la intenció de convertir-se en un lloc de trobada i acollir les activitats artístiques i culturals que desenvolupaven entitats i col·lectius del barri de la Sagrera. Actualment, s’hi fan exposicions de fotografia, tertúlies, debats, projeccions i és la seu d’algunes entitats sagrerenques. També s’hi fan assaigs d’espectacles i fins fa unes setmanes, teatre i concerts.