Una vuitantena de persones grans han pres nota aquest matí de consells per tenir cura de la seva pell. Aquesta és una de les 15 sessions programades a l'escola de salut del Bon Pastor i de Baró de Viver. FRANCISCO SERRANO "A las personas mayores hay que darles unas ideas diferentes de cómo convivir con otras personas, de cómo cuidarse de las personas que se aprovechan de ellos pero sobre todo de salud." L'Escola de Salut per a Gent Gran és una de les iniciatives que l'Agència de Salut Pública de Barcelona inclou en el programa Salut als barris. Les sessions són variades i estan coordinades per professionals de la salut i de serveis socials. L'objectiu és disminuir els problemes d'aïllament, depressió i ús inadequat de medicaments que s'han detectat en la població més gran. PEPI BLAYA "T’ensenya molt. Tant dels metges com la policia que va venir l'altre dia. L'altre dia dèiem. Veus quantes coses? Moltes les sabíem però no les posàvem en pràctica. Així que sí vénen molt contents i treuen molt de profit." ESPERANZA PERACHO, referent de salut comunitària de l'Agencia de Salut Pública de Barcelona "Està vist que l'activitat social en la gent gran millora molt la seva salut mental i protegeix molt de la malaltia i de la mort." L'escola de salut en aquest barri de la franja del Besós va començar fa tres anys. Les dades que recull l'Agència de Salut Pública mostren que, gràcies al programa, les persones grans surten més de casa i han disminuït les visites innecessàries al centre d'atenció primària.

Fa poc que s’ha ampliat el programa de Salut als barris, coordinat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona, a sis barris més de la ciutat. El Turó de la Peira, el Carmel, el Verdun, Can Peguera, el Gòtic i la Trinitat Vella. L’Ajuntament ha triat aquestes zones perquè són barris amb una taxa d’atur elevada, mala qualitat de l’habitatge i on moltes persones grans viuen soles. A més, es reforçaran les intervencions en 11 dels 18 barris que ja formaven part de Salut als barris i està previst que també es posi en marxa al barri de la Marina del Prat Vermell.

El programa de Salut als barris inclou una sèrie d’actuacions o iniciatives. Així, per exemple, hi ha “Baixem al carrer” per a persones que viuen soles, escoles de salut per a gent gran o sessions per donar consells contraceptius en salut sexual i reproductiva.

El programa Salut als barris, coordinat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona, es va posar en marxa el 2004 per complementar la llei de barris.