En aquest menjador de l’Escola La Farigola de Vallcarca ja no hi ha tovallons de paper. Aquesta setmana s’han substituït definitivament pels de roba. Després d’una prova pilot el mes de novembre, el centre ha decidit tirar endavant aquesta iniciativa. Els alumnes que es queden a dinar a l’escola han de portar el tovalló de roba cada setmana net, i dins d’una bossa, per mesures higièniques. ELOI ROSSELLÓ I MATEU AGUSTÍ, alumnes “Quan et neteges la cara amb el de paper no el pots tornar a utilitzar, però en comptes, aquest si et queda la taca, el desplegues, el tornes a doblegar per l’altra banda i ja està.” “El divendres hem d’agafar els d’aquí i portar-los a casa per rentar-los.” A l’aula han estat treballant quin és l’impacte de l’ús dels tovallons de paper. Les dades que han extret és que fins ara gastaven 170 tovallons diaris, una tona de paper a l’any, que equival a un arbre. MARC ESCOLANO, monitor de menjador “No va ser una cosa implantada de l’escola, ai, mira, aquest dia portarem el tovalló a veure com funciona i a partir del segon trimestre ho farem cada dia, sinó que s’havia treballat des de la classe com un estudi.” JUDITH FRIAS I AINA ARQUÉ, alumnes “Lla gent que es deixava el tovalló ho contàvem, després anàvem restant i al final de la setmana vam trobar les dades.” “Si nosaltres durant un any gastàvem un arbre, si totes les escoles també fessin el mateix projecte estalviaríem molts boscos.” Per fer més fàcil l’ús dels tovallons de roba, l’escola ha habilitat una cistella per curs per guardar-los. I en el cas dels més petits, utilitzen el pitet, amb la mateixa dinàmica.

A partir d’aquesta setmana, a l’Escola la Farigola de Vallcarca ja no hi ha tovallons de paper. S’han substituït pels de roba. Aquesta decisió és fruit d’una prova pilot que es va fer durant el mes de novembre, amb motiu de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus. A l’aula es va treballar l’impacte que té l’ús dels tovallons de paper al menjador i es va fer una anàlisi del que en suposaria l’eliminació. Les dades extretes van concloure que es gastaven 170 tovallons diaris, 850 setmanals. Aquestes xifres significaven que es perdia una tona de paper a l’any, que era com talar un arbre petit.

Per això des del centre han decidit tirar endavant el projecte. En un principi s’havia de posar en marxa el curs vinent però han decidit avançar-ho i començar ja. Des d’aquesta setmana els alumnes que es queden a dinar a l’escola han de portar el tovalló de roba cada setmana net i dins d’una bossa per mesures higièniques. Els tovallons es guarden en cistelles distribuïdes per cursos i els més petits, que encara no n’utilitzen, segueixen la mateixa dinàmica amb els pitets de roba.

Els guanyadors del VII Premi Europeu de la Prevenció de Residus se sabran l’11 de maig, quan es lliuraran a Brussel·les.