Un mes després de l'inici de curs la nova escola de la Sagrera ja té nom. Es dirà Escola 30 passos. El nom l'ha triat la comunitat educativa entre una trentena de propostes. CRISTINA GARRIGUERA, AFA Escola 30 passos "És com un sinònim de la Sagrera. És l'espai que delimitava antigament l'església, on no hi podia haver ni violència ni res." Amb nom propi a la butxaca, ara cal començar a treballar els continguts i decidir el model pedagògic del centre. Les famílies s'han implicat amb el projecte i algunes formen part del Grup de Treball i de Reflexió Pedagògica. JOSEP LUÍS MUÑOZ, AFA Escola 30 passos "Les classes no són 25 cadires i 25 taules. Es creen espais, es creen en racons, es vol treballar per projectes. El sistema pedagògic ha canviat, les generacions futures han canviat i hem de treballar d'una manera diferent." MARTA UTSET, directora "És una escola que vol acollir tots els infants siguin com siguin amb les seves famílies. I a partir d'aquí es formen uns grups, uns col·lectius humans que són els grups classe. Que cadascú pot aportar i del que es construeix col·lectivament en aquest entorn reverteix per potenciar el creixement que necessita cadascú." Encara queda alguna cosa per acabar. Falta mobiliari, adequar la sala de psicomotricitat i instal·lar la coberta sobre el passadís central de l'escola. Les properes setmanes es definirà també la forma del jardí. Volen que sigui un espai que permeti als infants aprendre i experimentar.

Professors i mestres ja van iniciar la tria del nom abans d’obrir portes. Durant l’estiu es van recollir propostes, també dels veïns, i se’n va fer una selecció. Durant la primera setmana del curs escolar, la comunitat educativa va votar la seva preferència i el nombre d’opcions es va reduir a sis. Finalment, a l’octubre, en la darrera votació, ha guanyat Escola 30 Passos. Segons Cristina Biguera, membre de l’AFA de l’Escola 30 Passos, el nom fa referència a l’espai delimitat a l’entorn de l’església en el qual no podia haver violència.

D’altra banda, l’escola treballa per consolidar l’equip pedagògic. Algunes famílies han format el Grup de Treball i Reflexió Pedagògica per col·laborar-hi. Segons Josep Lluís Muñoz, membre d’aquest grup, les classes es basen en espais i racons i es vol treballar en projectes. A més, Marta Utset, directora de l’escola, assegura que és una escola que vol acollir tots els infants i les seves famílies i tot el que cadascú hi aporti servirà per créixer de manera col·lectiva.

El nou centre educatiu també forma part de la Xarxa d’Escoles que Aprenen. Tot i així, encara falta per arribar a l’escola algun material i mobiliari, així com definir el jardí del centre. La comunitat educativa vol que sigui un entorn natural i que aporti coneixement als infants.