Quan es parla de l’escarabat morrut, tothom pensa en les palmeres, però al Parc de Collserola hi ha una plaga d’aquests insectes que afecta una altra planta: l’atzavara. JOAN VILAMÚ, tècnic del Servei de Medi Natural del Consorci del Parc de Collserola “El morrut de l’atzavara és exactament el mateix, l’únic que l’insecte és més petit, és negre i enlloc d’afectar l’ull de les fulles de la palmera, afecta l’ull de les fulles de l’atzavara. En el cas de l’atzavara com que sempre l’ull està a terra, doncs la plaga sempre la trobem arran de terra.” El procés d’aquesta plaga és el mateix que en les palmeres. Els escarabats fan un forat a la base de la planta i hi posen els ous. JOAN VILAMÚ, tècnic del Servei de Medi Natural del Consorci del Parc de Collserola “Aquí tenim la larva, un cop la larva ja ha arribat al final del seu cicle fa el capoll, que seria això o això, i aquí tenim dos adults. Ja un cop ha fet la metamorfosi, ja surten els adults negres que són els capaços d’anar a una altra planta per tornar a començar el cicle.” Tot i que la plaga fa uns anys que es va detectar a Catalunya, no ha estat fins fa poc que els tècnics del Parc de Collserola l’han localitzat aquí. Expliquen que l’atzavara no és una planta autòctona i, per això, no li faran cap tractament. JOAN VILAMÚ, tècnic del Servei de Medi Natural del Consorci del Parc de Collserola “A nivell d’un jardí privat sí que es pot fer igual que es fa amb les palmeres o amb altres espècies de jardineria, però en el cas del medi natural no es pot fer.” Per detectar si una atzavara està afectada per la plaga s’ha de mirar el coll de la planta. Si té un color marronós, és molt possible que que la planta estigui afectada.

L’escarabat morrut de les palmeres és un insecte gros i vermellós que ha estat la causa de la mort de moltes palmeres a Barcelona. Pocs coneixen, però, el seu parent: l’escarabat morrut de les atzavares, que és més petit i negre. Tot i que aquesta plaga ha conviscut des de sempre amb les atzavares a l’Amèrica Central, l’arribada d’aquest insecte a Catalunya és recent. Es va detectar per primera vegada fa uns anys a la zona del Maresme i no ha estat fins fa poc que s’ha trobat al Parc Natural de la Serra de Collserola.

Els efectes i símptomes dels dos escarabats morruts són els mateixos. Tots dos afecten just el coll de la planta. L’escarabat adult fa un forat a la base de les fulles, hi posa els ous i en surten les erugues, que van menjant la base de les fulles de l’atzavara o de la palmera, fins que l’acaben assecant i podrint. Es pot saber que una atzavara està afectada per aquest escarabat perquè el coll de la planta es torna de color groguenc o marronós. Com que no es tracta d’una espècie autòctona, els tècnics del parc no faran cap tractament per salvar-la de l’escarabat.