Va arribar a ser un dels clubs d’escacs més importants de l’estat, però en la segona meitat del segle XX, amb l’aparició de tantes alternatives d’oci, els escacs van quedar rellevats per moltes altres activitats i aquest club va estar a punt de desaparèixer.

Actualment, l’Escacs Comtal Club té, aproximadament, uns 50 socis. Les seves instal·lacions són al Centre Cívic el Sortidor, al Poble-sec. Allà fan classes a nens i nenes de 6 a 16 anys, però els adults també hi tenen un lloc on reunir-se a la tarda o els dissabtes al matí. Joan Xancó, professor d’escacs i vocal de la junta directiva de l’Escacs Comtal Club, explica que organitzen i participen en competicions d’àmbit local i autonòmic com la Lliga per Equips o el Torneig Social. A més, els infants competeixen en un torneig escolar que s’organitza els divendres a la tarda o dissabtes, depenent de l’edat, entre nens de diferents escoles de Barcelona.

Els alumnes de l’Escacs Comtal Club volen ser “mestres mundials dels escacs” i tenen molt interioritzada la importància d’estar concentrats, tenir paciència i tranquil·litat a l’hora de fer els moviments per derrotar l’adversari. Precisament són aquestes qualitats les que fan d’aquest joc d’estratègia i tàctica un esport molt beneficiós per als nens en edat escolar, ja que ajuda a exercitar l’atenció, el raonament lògic i la presa de decisions.