Aquest matí s’han presentat 15 projectes per gestionar la residència per a gent gran Alchemika, la primera que serà pública als barris del Camp de l’Arpa i del Clot. Segons el contracte, l’empresa guanyadora podrà començar a gestionar-la a partir de l’1 d’abril. Els veïns han anat fins a la seu del Departament de Benestar i Família de la Generalitat per interessar-se pel procés d’adjudicació. ANTÒNIA BIGORDÀ, AV Clot "Estem molt pendents de com es gestiona aquest equipament i si és realment de gestió pública que sigui beneficiós pel barri." Reclamen l’equipament des de l’any 2003 i s’han manifestat en reiterades ocasions pels retards de l’obra, que en un primer termini havia de finalitzar a 2010. Ara sí que sembla que l’obertura és imminent. S’està moblant l’espai i això genera expectativa entre els ciutadans. JOAN MANI, AV Camp de l’Arpa "Cada dia cinc, sis, set persones pregunten per la residència i aleshores, els derivem al centre de serveis socials del carrer d’Aragó." És on es fan les preinscripcions. Hi ha 25 places públiques pel centre de dia i 98 per la residència assistida. Tècnicament és impossible que la residència per a gent gran Alchemika obri abans de l’abril. Políticament els veïns tenen el compromís de l’Ajuntament i de la Generalitat que ho farà abans del 30 de juny.

Les obres per convertir un espai de l’antiga fàbrica Alchemika en un de destinat a l’assistència a la tercera edat emprenen la recta final. L’equipament ja s’està moblant i s’han donat a conèixer les empreses que opten a gestionar-lo. La guanyadora del concurs públic podrà començar a treballar-hi a l’abril. L’última data que els partits polítics havien donat als veïns era el primer semestre de 2016, així que és probable que, aquest cop sí, es compleixin els terminis.

La residència per a gent gran Alchemika és un dels equipaments més reivindicats de la ciutat. Els veïns dels barris del Clot i del Camp de l’Arpa la reclamen des de l’any 2003, quan la demanda va entrar al Pla d’equipaments del districte. No hi ha cap servei públic d’aquestes característiques a la zona i la ciutadania espera impacient que es resolgui aquest dèficit. Per això s’han manifestat  diverses vegades contra els retards que han anat acumulant les obres de construcció de les noves instal·lacions.

En una primera instància els treballs havien de finalitzar el 2010 i no ha estat així principalment a causa dels problemes de finançament de la Generalitat. L’Ajuntament va reprendre les obres el març de 2014 assumint temporalment els costos del condicionament de l’interior de l’edifici i des d’aquesta tardor s’està equipant la futura residència i s’hi està incorporant el mobiliari.

El darrer compromís polític és que entri en funcionament abans del 30 de juny i, per com avança el procés d’adjudicació del servei, hi ha moltes possibilitats que així sigui. En total, hi haurà 25 places de centre de dia i 98 de residència assistida, que es derivaran des del Departament de Serveis Socials del consistori.