La Unió Excursionista de Catalunya d’Horta es va fundar el 1935, però a causa de la Guerra Civil no ni ha constància de la seva activitat fins als anys 50. Va ser llavors quan un grup d’amics del barri va fer renéixer l’entitat i va crear la marxa d’orientació Dufour. MONTSERRAT ARGEMÍ, UEC Horta “Primer de tot van fer les marxes Dufour que les van fer durant 45 anys i al final la vam deixar perquè amb prou feines hi venia gent.” Als anys 60 l’entitat va viure una època daurada en què s’organitzaven moltes sortides i campaments a la muntanya arreu de Catalunya. MONTSERRAT ARGEMÍ, UEC Horta “Era una època els anys 60 i 70 que tampoc no hi havia tantes distraccions, no tothom tenia cotxe, així com ara tothom es reuneix i surten amb cotxe, doncs sortíem en tren i hi havia un ambient i una companyonia fantàstica.” El 1978 la UEC Horta va adquirir el refugi de Puigcercós, al Ripollès, gràcies a la col•laboració d’alguns socis. MONTSERRAT ARGEMÍ, UEC Horta “Es va pagar mitjançant una sèrie d’habitacions que es van fer al refugi, unes 10. Llavors per sorteig van anar a parar a alguns dels socis i amb el lloguer que pagaven es va poder amortitzar la compra del refugi.” A partir dels anys 80 van sorgir nous reptes i van començar a organitzar-se expedicions d’alta muntanya. La més sonada, el 2012, va ser quan el president de l’entitat, Jesús Morales, va coronar l’Everest. MONTSERRAT ARGEMÍ, UEC Horta “Primer vam començar unes expedicions més curtetes, més senzilles, teòriques, perquè eren 6.000 i escaig metres d’altura, fins ara que s’ha arribat als 8.000 i escaig.” Des de 1995 la UEC Horta organitza la marató de Collserola, amb tant d’èxit que ha hagut de limitar les inscripcions a un màxim de 800 participants.

La Unió Excursionista de Catalunya d’Horta es va fundar l’any 1935. El seu naixement va coincidir amb l’esclat de la Guerra Civil, motiu pel qual en va desaparèixer l’arxiu i tot el referent a l’entitat d’aquells anys.

L’any 1951 un grup d’amics del barri d’Horta, amants de la muntanya, van decidir refundar l’entitat. Per això van agrupar una cinquantena de persones, que era el mínim exigit per poder-se federar, i van formar la secció de cultura i excursionisme de la Cooperativa l’Avantguarda Obrera, amb Joaquim Cànoves com a primer president.

Un any més tard, el 1952, van començar a organitzar la Marxa Sistema Dufour, d’orientació i regularitat, que es va dur a terme de forma ininterrompuda fins a 1994, així com diversos campaments arreu de Catalunya. El 1995 van crear la Marató de Collserola, que encara se celebra anualment amb molt èxit de participació.

Actualment la UEC Horta te gairebé 300 socis i ha organitzat ja diverses expedicions a cims de més de 8.000 metres. El 2012 el president de l’entitat, Jesús Morales, va coronar el cim de l’Everest, i recentment ha fet una expedició al Makalu, de 8.465 metres.