Passejar per aquests jardins construïts sobre el baluard de les Drassanes ha estat, durant molt de temps, impossible per a la majoria de barcelonins. Només obrien en jornades puntuals, com la Mercè, Santa Eulàlia o la Festa Major del Raval. Per això un cop a dins, la reacció és aquesta. MARIA ROSA PÉREZ "Molt maco, m'ha agradat molt, la veritat és que sí." ANTÒNIA AGUILERA I CLARET "Ha estat una sorpresa." JOSEP DOMÈNECH TORRES "És una cosa que desconeixia però m'ha agradat molt pujar a la muralla." ISABEL MORENO "No havia entrat mai, mai de la meva vida i tinc 58 anys. " A partir de gener obriran el primer i el tercer diumenge de cada mes. Però no es tracta només de recuperar-los com a espai públic. A partir de Setmana Santa també està previst fer-hi activitats com tallers infantils, espectacles i música. ROGER MARCET, director del Museu Marítim de Barcelona "Una mica dinamitzar aquest espai i alhora retornar-lo a la seva funció pública de lleure i de gaudi d'aquest espai." La reobertura compta amb la complicitat de la Coronela, l'associació de recreació històrica de la milicia dels gremis, han signat un conveni amb el Museu Marítim i seran ells els encarregat d'obrir i tancar aquest espai, i també de fer-ne la custòdia. Avui el públic ja els ha pogut veure en acció, fent el canvis de guàrdia i amenitzant l'espai amb la banda. De fet ells han estat el principal reclam que ha atret els curiosos. L'associació té 35 voluntaris uniformats per fer aquesta tasca i aviat se n'hi sumaran més. NICOLAU MARTIN, president de la Coronela "Cada vegada la gent coneix més la nostra història. És clar que hi ha curiositat perquè veus gent vestida així, però són reaccions molt, molt positives." El Museu Marítim també ha signat amb l'escola jardineria Rubio i Tuduri perquè tinguin cura dels jardins.

Tancats des de 1993, de moment en dies com avui els jardins es tornen a obrir a la ciutat gràcies a l’acord de col·laboració entre el Museu Marítim, propietari de l’espai, i l’Associació de Recreació Històrica de la Coronela, encarregats de custodiar-ne l’entrada. Aquesta entitat reivindica el paper de la Coronela de Barcelona, una força armada creada per ciutadans militaritzats durant la guerra de successió amb finalitats defensives. Va dur a terme un paper decisiu durant els setges de Barcelona de 1706 i de 1714, i va demostrar ser una institució civil totalment militaritzada i perfectament reglamentada. La Coronela tracta així de recuperar la seva essència, ja que, engalanats amb els uniformes de l’època, els membres de l’associació són els responsables d’obrir les portes i custodiar el baluard i els seus jardins.

Segons Roger Marcet, director del Museu Marítim de Barcelona, “la voluntat és que, a partir de 2015, hi haurà una obertura més regular, quasi segur, el primer i el tercer diumenge de cada mes i, de cara al bon temps, després de Setmana Santa, el que procurarem és que hi hagi activitats infantils, tallers, espectacles i música per dinamitzar aquest espai i retornar-lo a la seva funció pública de lleure, ja que es tracta d’un jardí bastant únic a Barcelona”.

A més, el Museu ha arribat a un acord amb l’Escola de Jardineria Rubió i Tudurí perquè s’encarregui de mantenir els arbres i plantes del parc.

Uns jardins històrics

Els Jardins del Baluard estan situats al costat de les Drassanes sobre l’antiga muralla medieval de la ciutat. S’hi pot entrar des de tres accessos diferents, dos situats a la plaça de Blanquerna i un que és el Portal de Santa Madrona, al costat de la gòtica Torre del Mar. Des de dalt de la muralla hi ha una bona vista d’aquesta part de la ciutat. Recentment, l’espai s’ha obert al públic coincidint amb les Festes de la Mercè, de Santa Eulàlia o la nova Festa de Santa Madrona.

El baluard es va construir el 1760 i, fins al 1932, a sobre hi va haver una caserna militar d’artilleria. Als anys 50 es van enderrocar els edificis i s’hi va habilitar un jardí públic, que va ser inaugurat al juliol de 1953. L’espai va estar mig obert juntament amb el Portal de Santa Madrona, que és l’únic accés a la ciutat per la muralla, fins que als anys 90, en un edifici annex, la Casa del Governador, s’hi va instal·lar una llar d’infants municipal. A partir de 1993, la guarderia va tancar i passà a ser un taller de restauració d’objectes patrimonials. L’espai dels jardins va quedar en desús i tancat al públic.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a