Entitats i comerciants de la zona nord del districte de Gràcia fa quatre anys que recullen taps solidaris. Tot va començar quan a Mobles Ramos es van interessar pel cas del Nacho, un nen que té la malaltia de Dent. Aquesta és una afecció minoritària vinculada al cromosoma X i que pot portar a la insuficiència renal crònica. Els comerciants van conèixer el cas i van decidir participar en la campanya per aconseguir fons per la investigació. M. ÁNGELES RAMOS, Comerciants de Vallcarca “Puse una caja para recoger tapones y poco a poco hemos ido abriendo puntos por aquí, por Vallcarca, la Salut, el Coll, els Penitents.” Són una desena de comerços i entitats que participen de la recollida de taps i la iniciativa ha estat molt ben rebuda entre els veïns. MERCÈ MARÍ, comerciant “Sempre hi ha la senyora gran que et ve amb cinc o sis taps i et diu que clar jo només bec una mica de llet, doncs ‘estupendu’, inclús tinc gent que ve de Sabadell a treballar aquí i em vénen amb les bosses.” MARISOL GONZÁLEZ, Comerciants de Vallcarca “Tinc dos punts de recollida, perquè jo faig tant a l’escola del meu fill com aquí al barri, perquè és una cosa que has de fer sovint.” M. ÁNGELES RAMOS, Comerciants de Vallcarca “Nacho parece que es de toda la gente del barrio, es uno más de la família de Vallcarca.” A poc a poc el barri ha anat coneixent la història del Nacho, ara ja amb sis anys i l’únic català amb aquesta malaltia. Ara, Comerciants de Vallcarca i el districte de Gràcia han organitzat aquest dissabte la projecció del documental ‘El reto de Eva’, que narra la lluita d’aquesta família per trobar la cura per la malaltia, a la Biblioteca Jaume Fuster.

Una de les activitats per aconseguir diners per a la investigació per a la cura de la malaltia és la recollida de taps. A Vallcarca fa quatre anys que s’han involucrat en aquesta campanya solidària a través de l’interès de la M. Ángeles Ramos. Aquesta comerciant de la zona nord de Gràcia va conèixer la història del Nacho i la seva família a través de Facebook. Va veure que hi havia engegada una recollida de taps en diferents punts del territori i va decidir portar-ho a Gràcia. Així que va començar un punt de recollida a la seva botiga. A poc a poc es van anar afegint més punts a Vallcarca, la Salut i el Coll. Ara, són una desena de punts, en què a més de comerços també hi ha escoles com La Farigola de Vallcarca o equipaments com el Centre Cívic del Coll.

La malaltia de Dent és una afecció minoritària. És una mutació genètica vinculada al cromosoma X que produeix pèrdues de substàncies per l’orina, com proteïnes, calci, fòsfor i glucosa, i que pot danyar el ronyó i arribar a la insuficiència renal crònica. La recerca d’una cura ha portat la família a buscar diferents campanyes per recollir fons. Aquesta lluita de la família s’ha recollit en el documental ‘El reto de Eva’. El film explica la història de la mare del Nacho, que pateix d’esclerosi múltiple, però tot i això, és capaç de plantejar-se tot tipus de reptes per recaptar fons per a la investigació d’aquesta malaltia i d’aquesta manera poder trobar la cura per al seu fill.

Els comerciants de Vallcarca i el districte de Gràcia han organitzat la projecció d’aquest film dissabte, 15 d’octubre, a les 18.30 h a la Biblioteca Jaume Fuster.