L’Ateneu Popular de 9 Barris fa 35 anys que treballa el circ social com a eina d’integració en l’escola infantil i juvenil, així com en casals i tallers. Ara comparteixen tot el que han après sobre estratègies i tècniques a través del llibre ‘Circ, educació i transformació social: el projecte pedagògic de l’Ateneu Popular 9 Barris’. ANTONIO ALCÁNTARA, coordinador del llibre “Circ social té diferents definicions. Una que ens planteja que és una eina d’inclusió social, i de dinamització comunitària, per tant, poder enfrontar-nos a situacions de fracàs escolar o d’absentisme, o treballar temes de diversitat funcional. Alhora que permeti empoderar o que les pròpies comunitats es puguin empoderar a través del circ.” Una trentena de persones, entre formadors i famílies d’alumnes, han participat d’alguna manera en la creació del llibre. Un exemple és la Lola Renau, mare d’un alumne de l’escola juvenil de circ i editora del llibre, a través de Neret edicions, un projecte de difusió de l’art social. LOLA RENAU, editora del llibre “Es tracta d’anar explicant diferents projectes d’art social, perquè hi ha molts. Amb un contingut teòric que l’avala, però també ens agrada molt que els expliquin persones que han estat molt en contacte amb aquest projectes.” I això trobareu al llibre. Al costat de la història del circ i estratègies de pedagogia, es plasmen reflexions dels propis formadors. També s’adjunten fitxes d’avaluació i altres documents pràctics . La idea és oferir una mena de guia per engegar altres projectes de circ social.
Els formadors en circ social de l’Ateneu Popular 9 Barris es van adonar que hi ha poca literatura sobre educació transformadora i, concretament, sobre el circ com a eina pedagògica i transformadora. Per això, després de 35 anys de feina a l’escola infantil i juvenil de circ, i en tallers i casals, han volgut posar sobre paper la pedagogia, els valors i objectius, les estratègies i fins i tot les eines d’avaluació i millora que han utilitzat fins ara.
El resultat és el llibre ‘Circ, educació i transformació social: el projecte pedagògic de l’Ateneu Popular 9 Barris’, un treball col·laboratiu coordinat per Antonio Alcántara i en què han participat una trentena de persones entre professionals del circ, formadors socials i familiars d’alumnes.
El llibre sorgeix en un moment en què el projecte de circ social de l’ateneu es fa més gran, amb la implantació de cursos per a formadors en circ social, i amb cada cop més contactes i relacions amb projectes similars d’àmbit internacional.
L’obra està coeditada per Bidó de Nou Barris i Neret Edicions, que enceta la col·lecció “Art Social“ amb aquest volum. Es pot trobar en format virtual i també imprès a les llibreries Espai Contrabandos i Jojos Llibres.