El Vendrell és la capital del Baix Penedès. La tranquil·litat que se suposa a una capital de comarca a mig camí de Barcelona i Tarragona no es produeix a la seva política municipal. Fins a 13 llistes es disputen els 21 regidors del consistori. Amb un cens d’uns 26.000 electors, hi ha una candidatura per cada 2.000 votants. La competència és màxima al poble on tothom vol ser alcalde.

L’històric alcalde socialista Martí Carnicer –del 1979 al 1994 i des del 2013 fins a l’actualitat- no es torna a presentar. El PSC fa foc nou i amb Kenneth Martínez com a cap de llista es renova de dalt a baix –dels cinc primers no repeteix ningú més-. Curiosament, és un exalcalde socialista, Josep Maria Llasat, el que lidera la llista independentista “unitària” Pel Vendrell-Primàries Catalunya.

Vuit de les nou llistes que es van presentar fa quatre anys van aconseguir representació –més grups municipals que a Barcelona, poca broma-. Ara, el ventall de possibilitats s’ha ampliat a 13 i l’únic moviment de confluència s’ha produït entre l’independentisme d’esquerres. ERC i Som Poble –una coalició formada per la CUP, EUiA i Procés Constituent- es presenten junts amb la voluntat de ser la força més votada en un context tan fragmentat.

Qui ha fet el camí invers ha estat la CiU de tota la vida. Els postconvergents es presenten com a Junts pel Vendrell però tindran molta competència: Ara el Vendrell i Centrats. Els primers estan liderats per Lídia Rodriguez i Denis Martos, que fa quatre anys anaven a la llista dels nacionalistes. Josep Maria Diu –un històric exregidor que està en contra la DUI- liderarà la coalició formada per Convergents i Lliures, dues escissions de CiU.

Si la dreta espanyolista estava dividida el 28-A, encara ho estarà més el 26-M al Vendrell. A banda de Ciutadans –tres regidors- i el PP –dos regidors-, dues llistes ultres competiran per recollir l’herència de Plataforma per Catalunya que el 2015 va ser tercera força. La majoria del nucli de PxC es va integrar a SOMI –el partit del vigatà Josep Anglada- per frenar l’entrada de Vox. Tanmateix, finalment es presentaran els dos partits… i una de les antigues regidores de la formació xenòfoba serà la número 3 del PP.

A l’esquerra, a banda del PSC i ERC-Som Poble, es presenta Podem –fins ara tenien dos regidors amb la marca Sí se Puede- i Izquierda en Positivo. El partit de l’històric dirigent comunista (i espanyolista) Paco Frutos esdevé una de les notes de color (roig) d’aquestes municipals tan disputades. Però com que encara hi ha veïns dels nuclis i urbanitzacions del municipi –Coma-ruga, Sant Salvador, Francàs, i Sant Vicenç de Calders, entre altres- es poden sentir marginats, la denominada Agrupació Veïnal Platges –que forma part de la Federació d’Independents de Catalunya (FIC)- completa l’espectacular fragmentació de la capital del Baix Penedès. Que comenci la rave de la democràcia del Vendrell!