La Vajol és un petit poble del nord de l’Alt Empordà. Malgrat no tenir ni 5 km quadrats de superfície i uns 85 habitants, el municipi és conegut arreu per ser la darrera capital de l’Espanya republicana al final de la Guerra Civil. Recentment, Quim Torra i Juan José Ibarretxe van ser-hi per rememorar l’exili de Lluís Companys i José Antonio Aguirre.

Més enllà d’aquest petit exercici de memòria històrica, la Vajol podria ser conegut per ser l’únic municipi del país on es presenten tres llistes amb el mateix nom. Junts per la Vajol, Junts per la Vajol i Junts per la Vajol. Un festival. La llista de l’alcalde Joaquim Morillo suma per Junts per Catalunya, la de Josep Lluís Fernàndez per ERC-AM i la de Francisca Pina –que fa pinta de ser una candidata molt fantasma- per Candidatura de Progrés, la marca blanca del PSC.

La política municipal de la Vajol està marcada per un frec a frec. Fa quatre anys CiU va aconseguir dos regidors (i l’alcaldia) i ERC un, mentre que el 2011 va ser al revés. Tanmateix, hi ha una cosa que es manté invariable: el candidat fantasma de PSC mai treu ni un sol vot.

El cas contrari és el de Beuda. A banda de la candidatura Units pel Progrés, vinculada al PSC, s’hi presenten llistes de JxCat, ERC i la CUP. Fins aquí tot normal. És excepcional, en canvi, que ho facin amb un programa i un nom comú –Tots per Beuda-. Els veïns d’aquest municipi de la Garrotxa que els hi vulguin donar suport hauran de triar quatre dels cinc candidats de les tres llistes independentistes. Certament, un experiment curiós.

On no hauran de triar entre partits independentistes és a Verges, el poble conegut per Lluís Llach, la Dansa de la Mort i les ràtzies d’escamots feixistes que arrenquen estelades i llaços grocs. La CUP va aconseguir l’alcaldia fa quatre anys amb 5 regidors mentre que CiU i ERC es van haver de conformar amb dos edils. Ara, ni postconvergents ni republicans han fet llista i han convertit aquest municipi del Baix Empordà en l’únic on la CUP s’ha assegurat una alcaldia abans dels comicis. El batlle continuarà sent Ignasi Sabater que, per cert, després de 18 anys fent de Jesús a la processó ha passat a ser Judes. Quina traïció.