El solar on hi és actualment el Parc del Clot el va ocupar, des de 1858, els tallers de reparacions de la Renfe . MARC PÉREZ, Taller d’Història del Clot “Tot això eren infraestructures de ferrocarril, darrere nostre tenim l’estació, i el que ara és el parc hi havia de tot, magatzems, fusteria, hi havia de tot.” Els tallers van tancar el 1972 i durant molt de temps van estar abandonats. MARC PÉREZ Taller d’Història del Clot “L’estació va tancar perquè es va inaugurar l’estació soterrada que està al carrer d’Aragó amb Meridiana. La Renfe va vendre el terreny a l’Ajuntament de Barcelona a un preu raonable. Llavors, quan va néixer l’Associació de Veïns del Clot - Camp de l’Arpa, van reclamar l’espai com un espai d’us per als veïns del barri.” A principis dels any 80, va començar l'enderrocament dels edificis per construir-ne el nou parc, conservant alguns elements arquitectònics MARC PÉREZ, Taller d’Història del Clot “El que tenim darrere que és l’estació del tren, després tenim un aqüeducte que pertanyia al que eren magatzems i tallers on es feien reparacions i després tenim una xemeneia.” El parc es va inaugurar el 1986, i al llarg d’aquest anys s’ha convertit en punt neuràlgic de la vida veïnal i associativa del barri.

Tant les línies de ferrocarril com els tallers van representar durant més d’un segle un element de discontinuïtat en el teixit urbà del districte de Sant Martí, ja que separava els seus dos centres neuràlgics: el mercat i l’ajuntament.

La creació del Parc del Clot va permetre connectar aquests dos enclavaments del districte i també dos grans eixos, l’avinguda Meridiana i la Gran Via de les Corts Catalanes. El parc, fruit de les reivindicacions veïnals, es va projectar el 1986 segons el disseny de Daniel Freixa i Vicent Miranda. Van optar per conservar part de les estructures de l’antiga fàbrica que pertanyien a l’estació de tren i als tallers de reparacions del ferrocarril. Aquestes estructures s’han integrat en el parc i l’han dotat d’un caràcter singular. Les restes constructives, murs, finestres, arcs i la xemeneia delimiten els diferents espais.