És una de les escultures més emblemàtiques de la ciutat. Darrerament, però, la figura de l’activista indi Mahatma Gandhi ha estat víctima del vandalisme. I ara, costa més de reconèixer. El bloguer Alex Brown, n’ha investigat la història. “Aquesta estàtua va ser esculpida l’any 1967 va ser dels primers treballs escultòrics que va fer Pérez Esquivel.” No va ser però fins a 1999 quan el premi Nobel de la Pau argentí la va donar a una fundació. ALEX BROWN, ‘Vestigios de Barcelona’ “Una fundació que es diu Comparte, que és per als nens d’Amèrica Llatina i ell la va donar a la fundació i la fundació la va donar a Barcelona.” El 2000 la van col·locar a l’emplaçament actual, al barri del Poblenou. I ho van fer en un parc batejat amb motiu de l’estàtua com a Jardinets de Gandhi. Un espai que també presenta detalls modernistes relacionats amb el mar per la proximitat amb la platja. “Va ser una permuta que va fer l’Ajuntament amb una immobiliària que es deia Colonial i li va permetre edificar pisos aquí al Poblenou, una va ser aquesta, la dels jardins de Gandhi.” Uns jardins que recuperaran l’esplendor quan el monument a Gandhi torni a presentar l’aspecte originari. Una mostra de reconeixement a una de les personalitats més importants del segle XX.

L’estàtua que commemora la figura de l’activista, polític i pensador indi Mahatma Gandhi presenta un aspecte impropi a causa de les pintades fetes per vàndals. El monument és una donació del premi Nobel de la Pau argentí Adolfo Pérez Esquivel a una fundació per a nens sud-americans, que a la vegada la va donar a la ciutat de Barcelona l’any 2000.

L’escultura està situada en un parc del Poblenou al qual dóna nom, ja que s’anomena Jardins de Gandhi, tota una illa de cases que l’Ajuntament va recuperar com a espai públic per esponjar el barri i dotar-lo de zones verdes gràcies a una permuta amb l’empresa constructora dels habitatges que hi ha als voltants. El parc i la figura els van inaugurar l’alcalde de l’època, Joan Clos, juntament amb Pérez Esquivel.