L'origen del Mercat de Sarrià el trobem a la plaça de Sarrià actual. Era en aquest lloc on, a finals del segle XIX i principis del XX, els venedors s’hi instal·laven diàriament per vendre els seus productes a l'aire lliure. La família de la Rosa va començar aquí. ROSA MARIA BASTIDAS, Cansaladeria Pere Vila “Els hi van deixar un porc per vendre'l i aquest porc quan el van tenir venut van fer els diners, i van pagar el porc i en van comprar un altre i així van anar doncs tirant endavant.” Durant la primera dècada del segle XX es va decidir obrir el passeig de la Reina Elisenda i construir un mercat on hi havia l'hort de la parròquia. ANNA PÉREZ, tècnic de l'arxiu municipal de Sarrià – Sant Gervasi “Aquest és el projecte que finalment es va construir dels arquitectes Coquillat i Calvet i és del 1910. Aquesta és la façana principal. I aquest és el lateral que dóna al passeig de la Reina Elisenda de Montcada.” I així arribem al mercat que coneixem ara. Per aquí han passat generacions de venedors i compradors que han omplert el mercat d'històries, com les de la Cansaladeria Pere Vila. ROSA MARIA BASTIDAS, Cansaladeria Pere Vila “Jo venia de sempre a comprar amb la meva mare de petiteta, i quan jo tenia 12 anys, un dia comprant amb la meva mare, ens vam conèixer, i ja sempre més, jo tenia 12 anys i ell 17. I ja fa 45 anys que estem casats.” El Mercat de Sarrià té més de 100 anys i en aquest temps ha estat testimoni de molts canvis socials. ARTUR ÀNGEL, president del Mercat de Sarrià “Ha canviat també a l'hora de com compraven a com compren. Abans es feia molt estofat, molt fricandó, molt xup-xup de ‘putxero’, ara no. Ara anem de pressa i corrents. Vinga va, un pollastre a la planxa, un bistec a la planxa, hamburgueses, coses així, ràpides, pim pam.” El que no ha canviat gens és que el mercat, a més de vendre bons productes continua sent un lloc de trobada per a molts veïns de Sarrià.

L’inici del Mercat de Sarrià el trobem a la plaça principal del barri, just davant la parròquia. Aquí els venedors comerciaven diàriament, “fins i tot els diumenges, perquè abans anar a les Planes era una excursió i, llavors, la gent de Barcelona feia parada a Sarrià per comprar les viandes”, explica el president de l’associació de venedors del mercat, Artur Àngel.

Però a principis del segle XX es decideix construir el mercat que coneixem ara. El 1900 l’arquitecte municipal Francesc Mariné i Martorell va elaborar un primer projecte: un edifici de 1.200 metres quadrats que ocuparia un terreny que llavors era propietat de la marquesa de Villamediana, entre els actuals carrers de l’Avió Plus Ultra i la via Augusta. Però els propietaris es van negar a vendre aquesta finca i l’Ajuntament no va tenir èxit en el seu intent d’expropiar-la. Així que el projecte va quedar desestimat.

El 1907 es va obrir el passeig de la Reina Elisenda i va ser llavors quan un altre projecte, aquest cop dels arquitectes Arnau Calvet i Marcel·lí Coquillat, va idear l’edifici actual. Una estructura de planta romboïdal amb tres naus d’estil modernista. Les obres van ser portades a terme per paletes de Sarrià, que s’havien guanyat una fama com a bons artesans. El 23 de desembre de 1911 es va inaugurar el nou mercat i el 26 es va fer la subhasta de les taules, en què van tenir preferència els venedors de l’antic mercat a l’aire lliure. Es van adjudicar per uns imports que oscil·laven entre les 25 i les 40 pessetes.

Des de la inauguració el Mercat de Sarrià no ha parat d’aplegar anècdotes i històries. Per les parades han passat generacions de venedors i compradors i ha estat testimoni d’un munt d’històries. Als anys 70 l’Ajuntament del moment va voler enderrocar l’edifici i traslladar el mercat sota el pont de l’avinguda de la Reina Elisenda, on hi ha la sortida dels FGC de Reina Elisenda. Però els venedors s’hi van oposar fermament i van aconseguir mantenir el seu mercat. L’any 2011, amb motiu del centenari, el mercat es va reinaugurar amb un munt de reformes a l’interior que el van convertir en un equipament més còmode i modern.