Qui paga l’operari que neteja aquesta plaça pública? Ho fa la comunitat de propietaris dels edificis que l’envolten. Segons expliquen, quan el promotor va construir-los, va urbanitzar i cedir els entorns a l’Ajuntament, excepte la part corresponent a la superfície del pàrquing subterrani que hi ha. És un terç de la plaça, catalogada com a zona verda, i els dos carrers adjacents. Des d’aleshores, entre unes 500 famílies paguen 15.000 euros a l’any pel manteniment. JOAQUÍM CAMA, AV Parc de la Vall d’Hebron “Ens assabentem ara que hem estat durant 23 anys pagant un manteniment que no ens corresponia, solució per regularitzar aquesta situació? L’Ajuntament ens diu que hem de fer una cessió obligatòria i gratuïta.” Finalment el consistori sembla els ha donat la raó després d’anys de reclamacions. Es tracta d’un espai amb comerços i trànsit de vianants, ja que és a prop de la boca del metro i de diversos centres d’estudis. Els veïns, però, volen que se’ls compensi per tot el temps que han pagat ja que, asseguren, el terreny ha estat en situació il·legal. “Quina serà la compensació en el cas que la junta de propietaris decidís firmar la cessió obligatòria i gratuïta i fer la servitud de pas?” Segons la llei és un any. De moment, estan en espera de rebre la proposta definitiva de l’Ajuntament.

Els propietaris dels habitatges de la plaça de Joan Cornudella, a la Vall d’Hebron, paguen la neteja i el manteniment d’un sector de l’espai i de dos carrers adjacents que estan oberts a tota la ciutadania. Després d’anys de reclamacions, l’Ajuntament s’ha proposat solucionar la situació. La comunitat de propietaris, però, vol que se’ls compensi amb caràcter retroactiu.

A la plaça de Joan Cornudella hi ha uns dels edificis més peculiars del barri de la Vall d’Hebron. Són els de l’antiga vila dels periodistes que es va construir pels Jocs Olímpics de 1992. Aproximadament des d’aleshores, segons expliquen els veïns, han de pagar el manteniment d’una part de l’espai i de dos carrers adjacents per on pot passar tothom. Asseguren que suposa una despesa anual de 15.000 euros a pagar entre les pràcticament 500 famílies que hi viuen.

L’Ajuntament està estudiant el cas i els ha ofert fer-se càrrec de la plaça, que passaria a ser pública, i dels carrers, que continuaran sent dels veïns però amb servitud de pas, és a dir, assegurant que sempre estaran a disposició de la resta de vianants. Els propietaris dels habitatges, però, volen que se’ls compensi pels 23 anys que, asseguren, han estat pagant uns serveis de neteja i manteniment que, consideren, no els pertocava ja que l’espai està catalogat com a zona verda.

Es dóna el cas, a més, que la plaça de Joan Cornudella i els carrers adjacents són uns dels espais més transitats de la zona. Hi ha diversos comerços i establiments de restauració, l’estació de metro de Mundet i centres d’estudis de formació professional i universitaris relativament a prop.