Les parròquies de la ciutat han estat ajudant en la distribució d'aliments a escala de barri. Ara, per optimitzar els recursos humans i materials, han començat un procés d'unificació. A l'Eixample s'acaba d'obrir un centre que dóna servei a l'Arxiprestat de Sant Josep Oriol, a 11 parròquies i a un parell de centres més. El nou model d'economat també pretén dignificar les persones que reben l'ajut i eradicar les cues al carrer. LAURENTINO TOASICHÉ MOSOSÓ, delegat de l'Arxiprestat per al centre DISA "Vimos que sería mejor poner un sitio que ellos mismos pudieran elegir lo que realmente necesitaban y allí nació la idea del DISA." El sistema funciona per punts i els usuaris poden triar els aliments que vulguin segons els punts assignats. La derivació de les persones necessitades es fa amb la col·laboració dels serveis socials municipals. Aquesta nova estructura, però, ha deixat el referent de barri de costat i això preocupa alguna de les entitats. RAFA MARTÍNEZ, logística de l'ONG De Veí a Veí "Quan totes les entitats, per exemple, l'Ajuntament, el que ha fet es descentralitzar les funcions, i ha posat un grup de serveis socials a cada barri perquè puguin estar més en contacte directe amb la gent amb necessitats, ells fan el contrari." La tasca d'aquesta ONG de Sant Antoni era complementària a la que es feia des de les parròquies. Ara creuen que això trenca la idea de cohesió de barri que ells impulsaven i fa que els usuaris d'aquests ajuts hagin d'anar a més d'un lloc per recollir els aliments. GEMMA RODRÍGUEZ, coordinadora de De Veí a Veí "El problema que tenim és que nosaltres els entreguem el menjar fresc, que és el que no dóna el Bancs dels Aliments, que és carn, peix, verdures i llavors i ara s'han de desplaçar més d'un quilòmetre a buscar el menjar sec." Des de DISA, asseguren que un servei de voluntaris atén les persones malaltes o amb dificultats. LAURENTINO TOASICHÉ MOSOSÓ, delegat de l'Arxiprestat per al centre DISA "Visitar a aquellas personas que no puedan desplazarse y llevarles nosotros los alimentos que necesiten. Eso supone previa visita de un voluntario con los alimentos que nosotros tenemos." De Veí a Veí continuarà treballant des de la proximitat de barri. Per això, ajudarà persones grans o amb nens de Sant Antoni a qui costi arribar fins a la parròquia de Sant Isidor, al Comte d'Urgell amb Provença, on hi ha el centre DISA que dóna servei a tot l'Arxiprestat de Sant Josep Oriol.

Hi havia un centre DISA funcionant a l’Arxiprestat de la Sagrada Família i fa unes setmanes se n’ha obert un altre a la parròquia de Sant Isidor, davant del Centre Cívic Urgell. L’Arxiprestat de Sant Josep Oriol ha concentrat en aquest únic punt tots els esforços de la distribució del menjar recollit pel Banc dels Aliments.

Aquesta obertura ha desconcertat a l’ONG De Veí a Veí de Sant Antoni. Els voluntaris d’aquesta entitat creuen que trenca la dinàmica de cohesió veïnal que hi havia al barri i que l’ajut hauria d’arribar de més a prop, des d’on hi ha els problemes. Pensen que el model que ells havien impulsat a Sant Antoni continua sent vàlid. Per això continuaran treballant per ajudar les persones grans o amb nens a qui costi arribar fins a la parròquia de Sant Isidor, on hi ha el nou centre DISA.