La Marta Maragall recorda quan a Sant Gervasi - Galvany tothom es coneixia. Ella és una dels setze donants de memòria que han participat en el Centre Cívic Can Castelló en un projecte que pretén recuperar la història local. MARTA MARAGALL, veïna de Sant Gervasi – Galvany “Jo conec el barri des de quan et posaves a la barana, així per veure els trens que passaven a la via Augusta.” El grup s'ha reunit cada dimecres, durant vuit setmanes, un parell d'hores. La Marta, per exemple, ha pogut explicar perquè el seu avi, el poeta Joan Maragall, va venir a viure amb els seus fills a aquest barri, llavors als afores de Barcelona. MARTA MARAGALL, veïna de Sant Gervasi – Galvany “Llavors per la salut, allò que els metges ‘vagi a un lloc sa’. Doncs llavors venir a un lloc sa era venir a Sant Gervasi.” La història s'ha perfilat recordant, per exemple, la vida religiosa, cultural o social. El Salvador Albuixech ha aportat el seu coneixement sobre els inicis comercials del barri, quan els fills de la burgesia barcelonina començaren a residir-hi. SALVADOR ALBUIXECH, veí de Sant Gervasi – Galvany “Estaven a prop de casa dels pares, a prop de Barcelona, a prop de tot i necessitaven la botiga per anar a comprar per la subsistència diària.” En una de les sessions també es va parlar de les finques importants de la zona, com ara la de Julio Muñoz Ramonet. Avui s'han reunit amb la directora de la fundació Anna Ferrer. PATRICIA FÀBREGAS, directora del Centre Cívic Can Castelló “Molts membres del grup saben moltes coses, llavors hem contactat amb la fundació per veure si podríem continuar treballant i deixar constància de tota aquesta informació que tenen aquestes persones.” El material es podrà consultar en uns mesos a l'Arxiu Municipal del Districte de Sarrià – Sant Gervasi.

La Marta Maragall és una dels setze donants de memòria del projecte que ha desenvolupat el Centre Cívic Can Castelló, que s’ha fixat com a objectiu recuperar la memòria històrica de Sant Gervasi – Galvany. Durant dos mesos, en sessions de dues hores, cada dimecres aquest grup de persones ha explicat vivències sobre la vida social, cultural o econòmica de l’indret on han viscut, però també sobre la seva història personal. “El meu avi, que era el poeta Joan Maragall, quan va venir a viure amb els fills des del carrer de Ferran fins aquí, venia als afores. Ho va fer per salut. Llavors venir a un lloc sa era venir a Sant Gervasi”, relata la Marta Maragall, que ha viscut a Sant Gervasi tota la vida. “Conec el barri des que et posaves a la barana, de petita, per veure els trens que passaven a la via Augusta. Quan sorties al carrer era com un poble. Deies bon dia a tothom i tothom sabia qui eres“, afegeix.

El Salvador Albuixech ha pogut explicar com va néixer la vida comercial a la zona. “Els habitatges d’aquest entorn van ser les residències dels fills dels benestants barcelonins, de l’Eixample. Per tant, estaven a prop de casa dels pares i de Barcelona, però necessitaven la botiga per anar a comprar per a la subsistència diària”, explica Albuixech.

Totes les sessions han quedat enregistrades i cadascun dels participants ha estat entrevistat. Amb aquest material es realitzarà un vídeo i els documents es podran consultar a l’arxiu del districte d’aquí a uns mesos. El Centre Cívic Can Castelló va engegar a finals de desembre de 2014 un projecte per recuperar la memòria històrica. Ara, amb aquesta iniciativa, “els donants” també han pogut oferir els seus coneixements sobre les finques i cases il·lustres del barri, com la finca Muñoz Ramonet, ara de propietat municipal. La directora del centre cívic, Patricia Fàbregas, va contactar amb la Fundació Muñoz Ramonet perquè els participants li transmetin els seus coneixements al voltant de la figura de l’empresari i de la que va ser la seva finca. “Algunes persones del grup saben moltes coses d’en Muñoz Ramonet. És per aquest motiu que hem contactat amb la fundació per veure si podríem continuar treballant i deixar constància de tota aquesta informació de què disposen”, apunta Fàbregas. Ja han fixat una data per reunir-se a la seu de la fundació.