A Barcelona hi ha 13 dipòsits soterrats connectats a la xarxa del clavegueram des de 1999. Tenen la missió de retenir les aigües de pluja, per evitar que causin inundacions i que contaminin les platges. Aquests espais poden retenir grans quantitats d'aigua. El del Parc de Joan Miró, per exemple, té una capacitat de 55.000 m3, l'equivalent a 22 piscines olímpiques. GUSTAVO RAMON, director d'Operacions de BCASA - Barcelona Cicle de l'Aigua "Després de cada pluja el que s'ha de fer és una neteja del dipòsit perquè hi ha hagut aigua estancada o aigua retinguda durant un cert temps, acaba provocant que en el terra es dipositi la sedimentació pròpia de l'aigua de pluja amb aigua residual." Encara que tots els dipòsits són accessibles, el del Parc de Joan Miró està preparat especialment per atendre els grups de visitants i ofereix un servei de visites guiades. GUSTAVO RAMON, director d'Operacions de BCASA - Barcelona Cicle de l'Aigua "És molt important fer aquesta divulgació al públic en general i per això s'habiliten alguns dipòsits per a aquestes visites guiades i ensenyar i divulgar quina és la funció d'aquests dipòsits dins del cicle de l'aigua." Una de les dades que més impressiona els visitants és l'alçària del segon dipòsit, que fa 17 metres. També, alguns dels episodis de pluja més intensos que ha tingut la ciutat. GUSTAVO RAMON, director d'Operacions de BCASA - Barcelona Cicle de l'Aigua "Jo recordo el 31 de juliol de 2011, que hi va haver episodis de molta intensitat d'aigua. Els dipòsits van entrar en funcionament pràcticament al 100%. És a dir, que pràcticament s'omple tota la seva capacitat. Retenim aquesta aigua i després l'anem buidant de mica en mica i, en part, evitem inundacions a la ciutat."

Quan acaben els episodis de pluja es va deixant anar l’aigua de manera controlada perquè pugui ser tractada per les depuradores. Acabat el procés, es netegen els dipòsits per deixar-los a punt per a les següents pluges. Inclouen sistemes d’avís per pluja i un sistema pilot de previsió de la contaminació bacteriològica a les platges.

El dipòsit d’aigües pluvials del Parc de Joan Miró es va construir amb la intenció d’oferir-hi visites guiades, així els ciutadans poden conèixer de primera mà quina funció tenen i com es gestionen. Aquestes visites s’organitzen dins el programa Com funciona Barcelona? Educació Ambiental i també des de la Fàbrica del Sòl, en el Cicle de l’Aigua.

Unes 3.000 persones a l’any visiten el dipòsit del Parc Joan Miró. Té una capacitat total de 55.000 m3 i una profunditat màxima de 17 metres.