És la portada original del conte 'La rondalla dels aucells', escrit pel periodista Manuel Marinel·lo el 1913. El dibuix és obra de l’il·lustrador barceloní Joan Junceda, un dels dibuixants catalans més rellevants de la primera meitat del s. XX. L'obra la va trobar un veí i historiador de Sant Andreu fa uns dies al terra, davant d'un contenidor d'escombraries del carrer Gran de Sant Andreu. PAU VINYES, historiador "Vaig veure que era un dibuix primer pintat a llapis i després a tinta, pintat de color blau. Amb una goma vaig intentar esborrar un tros del traç de llapis que es veu. I vaig veure que s'esborrava." El Pau Vinyes se sent satisfet d'haver recuperat el dibuix i diu que no el vendrà. Calcula que l'obra pot valer uns 200 o 300 euros. PAU VINYES, historiador "Per mi és un petit tresor, una anècdota. A no ser que passi gana i em mori. Però en principi no. Llavors, el que m'agradaria és escriure un article al meu bloc que es diu L'Opinió Andreuenca parlant d'aquesta troballa i donar més informació sobre l'autor. " El dibuix fa 15 per 10 centímetres i és una de les 200 portades que Junceda va il·lustrar per a la col·lecció de contes de la revista 'En Patufet', entre els anys 1904 i 1938. Vinyes assegura que no és la primera vegada que un veí recupera objectes de valor d'un contenidor. PAU VINYES, historiador "Es buiden pisos i a vegades es troben meravelles i a vegades coses que potser no tenen un valor econòmic però tenen un valor sentimental o ens porten informació! Quanta cosa no s'haurà perdut als contenidors!"

Pau Vinyes passejava pel carrer Gran de Sant Andreu quan va veure que estaven buidant un pis. Entre les coses que s’anaven a llançar a les escombraries, li va cridar l’atenció un petit marc, que contenia una il·lustració del dibuixant de principis del segle XX Joan García Junceda.

La il·lustració, de 15 per 10 centímetres, està feta amb llapis, després amb tinta i pintada amb color blau. Segons l’historiador i veí de Sant Andreu Pau Vinyes, la descoberta és el dibuix original per a la portada d’un conte de 15 pàgines publicat el 1913. ‘La rondalla dels aucells’ va ser escrit pel periodista Manel Marinel·lo (1870-1940) i va ser el número 78 d’una col·lecció de contes que s’entregava amb la revista infantil setmanal ‘En Patufet’ (1904-1938). L’historiador creu que Junceda va il·lustrar unes 200 portades d’aquesta col·lecció de contes.

Amb aquesta descoberta, Pau Vinyes vol posar en relleu l’obra de Junceda i Manel Marinel·lo. Vinyes calcula que el seu valor pot ser superior als 200 euros, però no el vendrà. Té la intenció de dedicar-li un article en el seu blog, L’Opinió Andreuenca‘.

Joan G. Junceda, dibuixant i il·lustrador
Joan G. Junceda (1881-1948) va col·laborar amb moltes publicacions, entre les quals destaquen ‘¡Cu-Cut!’, ‘Papitu’, ‘Picarol’ i ‘En Patufet’. Una part del fons de Junceda es conserva a la Biblioteca de Catalunya, mentre que l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona en té 195 dibuixos originals.