Aquest és l'aspecte que tenia l'any 1925 la plaça Nova i el barri de la Catedral, una imatge que ara només és visible en fotografies. De fet, ja no existeix ni el nom del barri. Carrers i edificis sencers van desaparèixer pels canvis urbanístics de l'època, com l'obertura de la via Laietana i l'avinguda de la Catedral, però també a causa dels bombardejos de 1938. Durant aquella època uns 1.700 veïns van marxar del barri. Aquest és el cas d'en Joan Planas, que, amb 10 anys, va veure com una bomba el va deixar sense casa. JOAN PLANAS, veí del desaparegut carrer dels Sagristans "En desaparèixer Sagristans es veu que l'Ajuntament o qui fos van pensar: 'mira ara és l'hora' i, és clar, eren cases molt velles que s'aguantaven perquè una aguantava l'altra, i van acabar dient: 'ara és el moment de fer la via Laietana'. En van anar traient de mica en mica la gent, no és que en traguessin la gent, la gent ja va anar marxant." L'actual plaça Nova manté el nom original però no és el mateix espai que recorden els veïns. JOAN PLANAS, veí del desaparegut carrer dels Sagristans "La plaça era molt petita, la plaça era molt petita, i, és clar, era molt petita perquè hi confluïen, per dir-ho així, tota aquesta sèrie de carrerons, el carrer de Sallent, el carrer de Corríbia, el carrer d'Estruc, el carrer de la Palla, tota aquesta sèrie de carrerons i avui dia ja no hi són." Durant les festes de Sant Roc la plaça es convertia en el punt de trobada de tot el veïnat. Aquesta celebració ara és l'únic testimoni que queda del barri de la Catedral.

El barri de la Catedral no existeix físicament des de 1958. A la desaparició d’aquesta zona, hi van contribuir la reforma urbanística dels anys 40 que s’hi va fer i també la Guerra Civil.

Barcelona necessitava créixer i va optar per esponjar el centre. D’una banda, amb la reforma de l’avinguda de la Catedral però també amb l’obertura de la via Laietana. Però sens dubte, els efectes dels bombardejos del 30 de gener de 1938 sobre la ciutat van ser decisius per intervenir en aquest barri. En aquesta zona més d’una vintena d’edificis es van veure afectats. Els efectes també els van patir uns 1.700 veïns que hi vivien des de feia generacions i que es van veure obligats a marxar a altres barris de la ciutat.