La barra de marbre, els miralls i més mobiliari modernista, que es poden veure en aquestes imatges d'arxiu, han desaparegut del Bar Muy Buenas. Així ho diuen els tècnics que ha enviat l'Ajuntament a l'establiment després de saber que l'últim llogater se n'havia endut la portalada, també catalogada com a patrimoni protegit de la ciutat. Feta la inspecció, el consitori ha decidit obrir un expedient de restitució contra el llogater. Si aquest no torna tot el material, també se li obrirà un expedient sancionador que acabaria amb una multa. Aquestes no són les úniques conseqüències legals a què s'haurà d'enfrontar el llogater. La propietat de l'immoble també el denunciarà pels perjudicis causats a l'interior de l'immoble. Això passarà quan el pèrit acabi de taxar el valor dels danys. Per la seva banda, el llogater continua defensant que el patrimoni sostret és seu i ha acusat els propietaris de la finca de no haver-se ocupat prou del manteniment de l'immoble.

El consistori, que ha qualificat el desmuntatge “d’espoli”, actuarà obrint un expedient de restitució de béns de l’establiment. Assegura que han desaparegut molts objectes i que per aquest motiu s’actuarà contra el llogater anterior, que és qui suposadament se n’ha endut els elements modernistes protegits. Si no els torna, el consistori també obrirà un expedient sancionador, que podria acabar amb una multa. Qui també ha explicat que actuarà penalment contra ell és l’administradora de finques Seriñana, que gestiona l’edifici, propietat de la societat Barlet. Segons l’advocada de l’empresa, Imma Manzanedo, s’està només en espera de la valoració que en faci el pèrit que en taxa el valor dels danys. Ja ha avançat, això no obstant, que la comitiva judicial que hi va entrar quan es va fer efectiu el desnonament, el dia 12 passat, va redactar que l’interior estava “completament destrossat“.

La lletrada ha negat que el mobiliari sostret fos del llogater, Miguel Magaña, a excepció de la maquinària moderna. Ell, en canvi, en reivindica la titularitat, al·legant que va ser la família d’un amic del seu pare qui va encarregar els ornaments i qui posteriorment ho va traspassar tot a la seva empresa, Esgoan, S.A., que és la que ha explotat en règim de lloguer des de fa almenys 25 anys aquest establiment emblemàtic. Magaña, que no té previst retornar res, perquè insisteix que és propietat seva, ha dit que desconeixia que el local estigués protegit per l’Ajuntament. Una casa de reformes a la qual ara fa uns 10 anys el mateix Magaña va encarregar unes obres confirma, però, que abans d’iniciar els treballs va caldre realitzar molts tràmits amb Patrimoni. Per tant, l’home estava assabentat, ja aleshores, de la cura que n’havia de tenir també l’Administració.

Avui, l’antic inquilí ha afirmat: “No vull destruir allò que tant m’ha costat conservar”; i ha tornat a llançar dards enverinats contra els propietaris, que, assegura, “mai no s’han preocupat de res: els baixants de l’edifici els vaig fer jo, i encara estic esperant que m’ho paguin”.

Un cunyat de Magaña, que té un altre negoci al Raval, ha reconegut que el seu parent va procedir al desmuntatge del bar -barra de marbre inclosa- dimecres i dijous de la setmana passada i que tant els Mossos com la Guàrdia Urbana hi van fer acte de presència, però no van considerar adient intervenir-hi. Magaña suposadament es va emportar els mobles i la decoració de la façana en una furgoneta, segons un empleat d’una bugaderia propera.

L’Associació d’Establiments Emblemàtics apunta que quan l’Ajuntament va blindar els establiments emblemàtics de la ciutat va informar-ne tothom per carta per tal que no s’alterés res de valor. El Muy Buenas, situat al carrer del Carme, és un dels últims bars modernistes de la ciutat i el gruix de la decoració modernista que el feia únic datava de principis del segle XX.