Els candidats per Barcelona al debat de TV3

El dret a l’autodeterminació i la independència de Catalunya han estat els temes centrals que han enfrontat amb més bel·ligerància els candidats per Barcelona en el debat de TV3 sobre les eleccions generals. S’han tornat a fer evidents les posicions confrontades entre els partits independentistes i els unionistes. PSC i comuns han defensat el diàleg, però amb diferències importants. Els socialistes, dins la Constitució, i els comuns, sense condicions.

La candidata del PSC, Meritxell Batet, ha reiterat que amb un govern socialista “no hi haurà autodeterminació” però ha convidat els partits a sortir de la zona de confort per “crear un marc de convivència”.

El candidat d’En Comú Podem, Jaume Asens, ha defensat “tornar als grans consensos del passat”, la defensa del referèndum. En aquest sentit, ha recriminat a Batet que el seu partit, el PSC, es fes enrere pel que fa al dret a decidir. Per això ha demanat “un diàleg sense condicions”.

El número dos de la candidatura d’Esquerra Republicana, Gabriel Rufián, creu que la solució és més diàleg, un referèndum i “treure les togues i les porres de la política”. Ha demanat als partits unionistes que no els demanin que deixin “de defensar el que volem”. “O ens deixem de negar el uns als altres”, ha afegit, “o no avançarem”.

La número dos de Junts per Catalunya, Laura Borràs, ha assegurat, sense entrar en detalls, que “hi haurà un abans i un després quan hi hagi la sentència” dels líders independentistes. També ha demanat al govern que surti de les eleccions de diumenge que reconegui el conflicte, que els identifiqui com a subjecte polític i que sigui valent.

La candidata de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha negat que hi hagi un conflicte entre Catalunya i Espanya. Enlloc d’això, ha dit, “hi ha un conflicte entre catalans” causat per l’independentisme.

Per la seva banda, la candidata del PPC, Cayetana Álvarez de Toledo, que ha assistit al debat vestida de groc, ha demanat el vot de la Catalunya constitucionalista i s’ha dirigit a aquest ciutadans citant part del discurs del rei del 3 d’octubre del 2017.