Així sona la festa a Sant Andreu. És un dels continguts que inclou aquesta aplicació gratuïta per a mòbils i tauletes anomenada Passo(n)s. Aquests joves, amb estudis superiors de música i vinculats al barri, hi han dedicat un any per crear-la. A través de músiques, vídeos, àudios i fotografies, fan un itinerari sonor i visual dels llocs on es desenvolupa la festa a Sant Andreu. RAUL JUAN, integrant de Passo(n)s "A través del geolocalitzador tu vas caminant per Sant Andreu, et vas movent i de manera automàtica et van sorgint una sèrie de vídeos, de veu en off, que mostra la festa major, les agrupacions culturals, anècdotes sobre Sant Andreu." Aquest és un dels actes de celebració del desè aniversari del Centre Municipal de Cultura Popular de Sant Andreu. Aquest equipament va ser el primer de la ciutat dedicat exclusivament a la cultura popular i tradicional catalana. Hi havia quatre entitats, avui dia en són 12 i hi passen unes 1.400 persones al mes. PILAR URIARTE, coordinadora del Centre Municipal de Cultura Popular de Sant Andreu "Les entitats han après i ha sigut tot un treball de dir: "Programo ballades de sardanes, però he descobert altres coses amb altres entitats". Podem coordinar, podem engegar i podem enriquir tot el que és la programació anual d'aquests i de festes." També dos personatges que es troben en aquest equipament fan 10 anys. El gegant Galtetes i la bèstia foguera el Bretolàs hi són des dels inicis. Demà al vespre la Satànica de Sant Andreu celebrarà l'aniversari de la bèstia amb la companyia d'altres d'arreu de Catalunya.

El Centre Municipal de Cultura Popular arrenca els actes de celebració del 10è aniversari amb una exposició al vestíbul de l’equipament que pretèn ser un bagul dels records. A la mostra hi apareixen fotografies, objectes i elements propis de les entitats que tenen seu a l’equipament.

El centre també ha presentat una aplicació mòbil que pretén ser un recorregut sonor i visual per les festes del barri. Bessons, un equip de tres músics professionals, ha treballat durant un any per desenvolupar aquesta aplicació que s’anomena PasSo(n)s. Es tracta d’un mapa interactiu geolocalitzat que té l’objectiu de dinamitzar la cultura popular i musical del districte de Sant Andreu. L’aplicació recull el so característic de les festes populars. També la música, les imatges, i algunes anècdotes de totes les entitats de cultura popular andreuenca, com són l’Esbart Maragall, SambAndreu, la Germandat de Trabucaires Geganters i Grallers de Sant Andreu, la Satànica de Sant Andreu, Foment Sardanista Andreuenc, la Coordinadora de Ball de Bastons, l’Orfeó La Lira, el Taller de Músics, la Colla Castellera Jove de Barcelona o l’Associació Timbalers de Sant Andreu de puntaires. Tot i que l’aplicació ja es pot descarregar en versió beta, fins a l’1 de juny només estarà operatiu un dels tres recorreguts que té l’aplicació.

10 anys fomentant la cultura popular andreuenca

Can Galta Cremat es va convertir el 10 de juny de 2006 en la primera casa de la festa de la ciutat. Actualment, el Centre Municipal de Cultura Popular de Sant Andreu acull 12 de la vintena d’entitats relacionades amb la cultura popular que hi ha a Sant Andreu. A més, l’espai organitza tallers i exposicions i unes 1.400 persones fan ús de la instal·lació cada setmana.

L’aniversari de l’equipament coincideix també amb els 10 anys de dues de les figures més emblemàtiques de l’equipament. Es tracta del Bretolàs, la bèstia de la Satànica de Sant Andreu, i el Galtetes, una de les figures de la Germandat de Trabucaires, Geganters i Grallers de Sant Andreu.