Les dades policials confirmen que en els darrers anys els robatoris amb força als domicilis, durant les vacances d’estiu, s’han mantingut amb pocs canvis. Ara bé, a la ciutat, han baixat un 20 % des que ara fa dos mesos els Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional desarticulessin un grup criminal especialitzat en aquesta mena de delictes —fent servir el mètode del “bumping” per a l’entrada a domicilis, principalment.

Amb tot, la policia catalana ha intensificat aquests dies les campanyes per no abaixar la guàrdia, ja que l’estiu “és l’època en què, dades al marge, més s’intensifiquen els robatoris a les llars”, apunta la responsable de la Unitat de Proximitat i Atenció al Ciutadà dels Mossos d’Esquadra, Ana Hernández. De fet, apunta que “el modus operandi’ és l’escalament: accedir a domicilis a través dels patis de plantes baixes, de les finestres o despenjant-se, per exemple, en el cas d’un àtic”.

Hernández recomana “conèixer quins són els riscos i les vulnerabilitats de casa nostra” per, a partir d’aquí, poder aplicar una sèrie de consells que es basen a “donar el mínim de pistes possibles que hem marxat”.

Ana Hernández posa èmfasi en les recomanacions relacionades amb la nostra projecció pública. Constata que “no som conscients que allò que pengem a les xarxes socials ho pot veure algú que no sabem qui és”.

Els Mossos d’Esquadra, però, sí que aconsellen “aprofitar els nostres cercles de confiança“, explica Ana Hernández, que destaca que “és important que algú del nostre entorn, per exemple, ens reculli el correu de la bústia, apugi i abaixi les persianes de casa i cada cop que hi entri evidenciï que hi ha moviment“, un moviment que, al marge del que un tercer de la nostra confiança pugui fer, es pot complementar, diu Hernández, “amb la instal·lació d’un programador que encengui i apagui un o alguns llums de casa” durant les hores nocturnes, aconsella.

Amb tot, el cos policial ha posat en marxa, aquest estiu, una etiqueta a través de Twitter per seguir puntualment aquests i altres consells: #llarsegura.